BIH

Husović za "Avaz": Pomoći ćemo BiH da uđe u NATO

Potpredsjednik Vlade Crne Gore

F. VELE

1.12.2016

Crna Gora spremna je pomoći Bosni i Hercegovini da ubrza put ka NATO-u, kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" Rafet Husović, potpredsjednik nove Vlade Crne Gore, s Duškom Markovićem na čelu, te lider Bošnjačke stranke (BS).

Velika iskustva

Crna Gora ranije je potpisala protokol o pristupanju NATO-u, a proces pristupanja Sjevernoatlantskom savezu Vlada želi okončati prije proljeća.

- Za nas je to prioritet. Očekujemo da Crna Gora postane punopravni član NATO-a i smatram da će postojeće političke podjele prestati nakon učlanjenja u Sjevernoatlantski savez. To je važno za manjinske narode Crne Gore, ali ne samo nas. Na Balkanu je sigurnost, ipak, na prvom mjestu. Ako ima sigurnosti, ima i stranih investicija i dobrih investicija. To nas ispunjava i učvršćuje naše građane na tom putu. Mi smo na tom putu dali veliki doprinos, a posebno Bošnjaci i Bošnjačka stranka - ističe Husović za "Avaz".

Vjeruje da će veliki dio aktuelnih političkih problema koji sada pritišću Crnu Goru biti riješen kada ona uđe u NATO.

- Konstituiranjem Vlade, parlamenta i državnih institucija, mi idemo ubrzano ka NATO-u. Očekujemo, međutim, nastavak osporavanja našeg ulaska u NATO sve do samog učlanjenja. Neke zemlje, koje su zainteresovane da ostanemo tamo gdje smo bili, pokušavat će preko svojih saradnika da destabilizuju ovo područje. Na dan izbora građani su jasno rekli kakvu vlast žele. Nakon učlanjenja u NATO dolazi novo vrijeme - naglasio je.

Nadalje, napominje da je Crna Gora lider euroatlantskih integracija u regionu.

- Kao država i pojedinci mi smo spremni da pomognemo i susjednim zemljama. To se posebno odnosi na saradnju sa BiH i određene probleme koji tište BiH kada je u pitanju NATO. Pokušat ćemo da vašim zvaničnicima podijelimo naša iskustva iz godina pregovora, koja nisu mala i koja su jako dobra - napominje on.

Građanski koncept

Očuvanje građanskog koncepta strateški je cilj Bošnjačke stranke. 

- Radit ćemo na učešću manjinskih naroda u institucijama sistema. Taj procent povećava se iz godine u godinu i tu smo dosta zadovoljni. Ono što je prioritet i nove vlade i BS-a jeste ubrzani razvoj sjevera Crne Gore. To je nasušno potrebno. Svakako, ova vlada i njen predsjednik jasno su rekli da ćemo se okrenuti razvoju sjevera. Ako imamo to, imamo bolju i ekonomsku saradnju. Pokušat ćemo da stvorimo infrastrukturu za nove investitore koji su zainteresovani za taj dio zemlje. Bez stranih investicija teško je pomoći sjeveru - zaključuje Husović.

Bošnjacima važne pozicije

- Bošnjaci su u Vladi Crne Gore zastupljeni potpredsjednikom i dva ministra, i to saobraćaja i socijalnog staranja. Zaista je to u ovom trenutku veliki uspjeh Bošnjačke stranke, ali smo najviše bili zainteresovani da se građanski koncept sačuva u Crnoj Gori. Poznati su vam događaji s održavanja izbora. Sada premijera Markovića i njegov tim, gdje smo i mi, očekuje dosta posla, a to je ubrzan rad na putu euroatlantskih integracija. Smatram da će biti dosta uspjeha – kaže Husović.