GLOBUS

Ko je David Petraeus i zašto su svi pozdravili namjeru Donalda Trumpa da ga postavi za državnog sekretara

General, direktor CIA, investitor

M. D.

1.12.2016

Budući predsjednik SAD Donald Trump održao je u ponedeljak sastanak sa generalnom Davidom Petraeusom, koji je glavni kandidat za novog državnog sekretara.

Nakon sastanka, Trump je tvitnuo kako je "veoma impresioniran" razgovorom koji je obavio sa nekadašnjim direktorom CIA-e.

Većina američkih medija složna je u ocjeni da bi Petraeus bio sjajan izbor za državnog sekretara, s obzirom na prebogato iskustvo koje posjeduje. Petraeus je bio član američke vojske više od 37 godina, bio je glavnokomandujući međunarodnih snaga u Iraku i glavnokomandujući američkih snaga u Afganistanu, a obavljao je i funkciju direktora CIA.

Međutim, ono što je zanimljivo za glavnog kandidata za američkog državnog sekretara jesu njegove poslovne veze sa Bosnom i Hercegovinom.

Petraeus je, naime, nakon što se penzionisao iz CIA-e i američke vojske, preuzeo vođenje njujorškog "Kohlberg Kravis Roberts & Co." (KKR), jednog od najvećih svjetskih investicionih fondova.

Ovaj investicioni fond je u Bosni i Hercegovini prisutan od 2014. godine i upravo se kroz "KKR" obavljaju najveće američke investicije u regionu.

Petraeus je početkom ove godine posjetio Sarajevo, tokom biznis foruma, kada je dao i ekskluzivni intervju za Dnevni avaz.

- Iz Bosne i Hercegovine vratio sam se ohrabren napretkom koji smo ostvarili našom investicijom u "Telemach" i pun entuzijazma u vezi s našim planovima i izgledima za budućnost. Kada je KKR napravio svoju prvu investiciju u "Telemach" prije više od dvije godine, kompanija je brojala skoro 200 zaposlenih. Danas "Telemach" zapošljava više od 500 ljudi u BiH, a indirektno zapošljava više od 1.000", kazao je Petraeus, pa dodao:

- Za mene je budućnost Bosne i Hercegovine više od poslovanja, duboko je lične prirode. Ovdje sam služio kao pomoćnik glavnokomandujućeg operacija SFOR-a 2001. i 2002. godine, kada sam bio brigadni general američke vojske. Kao što sam rekao prilikom posjete Sarajevu prije dvije godine, bio sam iznimno ponosan što sam bio mirovnjak u BiH u vrijeme kada su BiH bili potrebni mirovnjaci, a danas sam jako ponosan što radim za investiciona kompaniju koja investira u BiH, u vrijeme kada su BiH potrebni investitori, rekao je tada kandidat za državnog sekretara u razgovoru za Dnevni avaz.

Za razliku od drugih potencijalnih članova Trumpove vlade, David Petraeus ima različite stavove vezano za rat u Siriji, odnose sa Izraelom i izbjegličku krizu.

Petraeus se zalaže za veću američku podršku palestinskom narodu.

"Ljutnja arapskog svijeta zbog naše podrške Izraelu, dovodi u pitanje snagu i dubinu američkog uticaja na vlade i ljude na Bliskom istoku". 

Kada su u pitanju izbjeglice, za koje Trump i njegovi savjetnici tvrde da urušavaju Ameriku, Petraeus kaže:

"Izbjeglice su žrtve, a ne glasnici terorizma. Kategoričko odbijanje izbjeglica samo hrani retoriku ISIS-a, koji tvrdi da se vodi rat između islama i Zapada i da muslimani više nisu dobrodošli u SAD i Evropu i da je ISIS njihov jedini pravi dom", rekao je 2015. godine u obraćanju Kongresu.

Čak i CNN podržava njegov izbor za novog državnog sekretara u tekstu pod naslovom "Zašto bi imenovanje Davida Petraeusa za državnog sekretara bilo pametan izbor".

CNN navodi njegovo iskustvo glavnokomandujućeg američke vojske u Iraku i Afganistanu kao ključno za rješavanje ratova u te dvije zemlje i Siriji, te navodi i to da su njegovi stavovi po pitanju vanjske politike prilično blaži od Trumpovih, te bi Petraeus donio prijeko potrebni balans u administraciji novog američkog predsjednika.