GLOBUS

Sirijski pobunjenici u tajnim pregovorima s Rusijom: Ova vijest se neće dopasti Americi

Četiri člana opozicije sirijskog režima potvrdili za "Financial Times"

(A. S.)

1.12.2016

Vođe sirijskih pobunjenika u tajnim su pregovorima s Rusijom o završetku borbi u Alepu, otkrila je nekolicina članova iz redova pobunjenika za "The Financial Times". 

Ovakav razvoj događaja mogao bi marginalizirati utjecaj Sjedinjenih Američkih Država u jednom od najpoznatijih sukoba na Bliskom istoku.

Četiri člana opozicije sirijskog režima, koji pripadaju pobunjeničkim grupama na području sjeverne Sirije, u razgovoru za "The Financial Times" otkrili su kako je incijativom Turske došlo do razgovora s Moskvom u Ankari.

Rusija se prošle godine uključila u rat i pružila podršku predsjedniku Bašaru al Asadu te tako preokrenula rat u korist režima.

Aktualni razgovori usmjereni su na završetak sukoba u Alepu, drugom najvećem sirijskom gradu koji je pod opsadom pobunjenika.

- Rusi i Turci se dogovaraju bez Sjedinjenih Američkih Država. Washington je u potpunosti isključen iz tih razgovora, čak ni ne znaju što se se događa u Ankari - kaže jedan oporbeni izbor koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pregovora.

Iako ovo nije prvi put da se neki predstavnik pobunjenika sastaje s Rusima, sada je po prvi put u to uključen ovako velik broj opozicionih grupa, što je znak da bi sve moglo rezultirati dogovorom.