BIH

Zbog čega rezultati referenduma u RS nisu objavljeni u Službenom glasniku?

Nakon što je objavljena informacija da je Dodik poništio rezultate

G. D.

1.12.2016

Vijest da je Milorad Dodik, predsjednik RS poništio rezultate referenduma o danu RS, danas je izazvala ogromnu pažnju javnosti. Naime, kako su pisali pojedini mediji, zaključak da je predjsdenik RS poništio rezultate referenduma iz mogao se izvući jer oni nisu objavljeni u Službenom glarnisku manjeg bh. entiteta.

Kako se navodilo, ovim bi Dodik izbjegao krivičnu odgovornost za sprovođenje referenduma koji je Ustavni sud BiH zabranio.

Ipak, kako nam je rečeno, rezultati referenduma o danu RS bit će objavljeni u „Službenom glasniku RS“ tek nakon što se o rezultatima referenduma izjasni Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS.

Rezultati referenduma o danu RS su konstatovani 11. oktobra, a poslije toga je na njih uložio veto Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Vijeće naroda RS nije prihvatilo veto Kluba Bošnjaka na izvještaj o referendumu u RS o danu tog bh. entiteta i ta odluka je donesena 9. novembra, pa je dogovoreno da o tome raspravlja Zajednička komisija Vijeća naroda RS i Narodne skupštine RS. 

Sedam dana kasnije Zajednička komisija usaglasila se o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o lokalnoj samoupravi, a nije postignuta saglasnost u vezi četiri tačke dnevnog reda koje su se odnosile na referendum od danu RS.

Klub bošnjačkog naroda pokrenuo je procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Odluku o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, Odluku o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma, Odluku o davanju posebnog ovlašćenja, te Zaključak u vezi Izvještaja Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu referenduma.

Konačnu riječ o ovom pitanju daće Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS i tek tada rezultati referenduma mogu biti objavljeni u "Službenom glasniku RS". Izvještaj Komisije je Ustavnom sudu dostavljen 23. novembra, skupštinski odbori su ovoj ustanovi već poslali odgovore i Ustavni sud bi odluku mogao donijeti već sljedeće sedmice.