NOGOMET

Fudbalski svijet u šoku. Cristiano Ronaldo bi mogao u zatvor!

Poreske prevare

Redakcija

1.12.2016

"El Confidencial" je došao do frapantnih podataka u vezi sa poslovanjem fudbalera Real Madrida.

U svijetu je odjeknula informacija da je Cristiano Ronaldo iskoristio poreski sistem u Irskoj kako bi prisvojio više novca od multinacionalnih kompanija sa kojima je sklapao ugovore.

Dokumenti koje je objavio “Football Leaks” prenosi da je marketinška kompanija “Multisports & Image Management (MIM) Limited” osnovana u Dublinu 2004. godine sklapala ugovore sa velikim brendovima sa kojima sarađuje fudbaler Real Madrida.

"El Confidencial" prenosi da su u pitanju ugovori sa “Nikeom”, “Unilverom”, “KFC”, “Konamijem” i “Toyotom", preko kojih je Portugalac inkasirao milione.

Navodnu kompaniju  osnovao je Andy Queen, advokat rođen 1967. godine, i nema direktnu vezu za Portugalcem. Ipak, “MIM” je 2012. godine ugovorom preuzeo prava, odnosno – kompanija je “ovlaštena da radi i koristi prava na imidž, ime, izjave (pisane ili izrečene), potpis, biografske informacije, fotografije i video snimke koje se odnose na profesionalnog fudbalera Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro”.

Porez u Irskoj je upola manji nego u Španiji – 12.5 posto. Prema pisanju “El Confidenciala”, španskim vlastima bi Ronaldo za sva primanja morao da izdvoji oko 43.5 procenata od plate.

Irska nije jedna od zemalja koje pripadaju klubu “poreski raj”, ali kada je u pitanju kompanijsko poslovanje jeste.

Ukoliko se ispostavi da Ronaldo ima nekakav akcijski udio u kompaniji “MIM”, i ako nije prijavljena njegova saradnja sa navedenom firmom od koje je prihodovao minimum 120.000 eura godišnje, morao bi krivično odgovara za utaju poreza.

Podsjećamo da su zbog sličnog načina vođenja privatnih biznisa osuđeni fudbaleri Barselone Lionel Messi i Javier Mascherano, okrivljen je i Neymar, a sudski postupak je u toku.