GLOBUS

Zaoštrava se: Rusija rasporedila ratne brodove pored Krima

Najviši stepen pripravnosti

Redakcija

1.12.2016

Ratni brodovi ruske crnomorske flote zauzeli su položaje na zapadnoj krimskoj obali u sklopu podrške zračnim odbrambenim snagama kao odgovor na početak ukrajinskoga eksperimentalnog ispaljivanja projektila, objavila je novinska agencija RIA.

Kijev je počeo dvodnevno testno lansiranje u četvrtak razljutivši Moskvu, koja je stavila zračne odbrambene snage na najviši stepen pripravnosti kazavši da se nada da ratne igre neće poremetiti međunarodne letove. 

- Ratni brodovi crnomorske flote zauzeli su pozicije pored krimske zapadne obale tijekom trajanja planiranog ukrajinskog testnog lansiranja projektila 1. i 2. decembra - rekao je vojni izvor u Krimu za agenciju RIA.

Najviši stepen pripravnosti

- Protivzračna odbrana na brodovima stavljena je na najviši stepen pripravnosti. Njihova je oprema projektovana da potopi teške protivbrodske projektile i krstareće projektile. Zajedno s kopnenim snagama protuzračne odbrane smještenim na poluotoku brodovi su stvorili neprobojan štit protiv neprijateljskih raketa - rečeno je.

Volodimir Krizhanovski, ukrajinski vojni dužnosnik, ranije je u četvrtak rekao na 112 tv kanalu da su vježbe počele te da se glatko odvijaju, prenosi Index.

- Testovi se izvode u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Krizhanovski.

Rekao je da se vježbe odvijaju najmanje 30 kilometara od krimskoga zračnog prostora.

- Stoga bi bilo pogrešno prigovarati Ukrajini - rekao je.

Podsjećamo, Rusija je pripojila ukrajinski poluotok Krim 2014. godine.