VIJESTI

Ivancov: Odluke u BiH donositi konsenzusom

Ambasador Ruske Federacije u BiH

Fena

1.12.2016

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ocijenio je da su u Dejtonskom mirovnom sporazumu sadržani principi suvereniteta i cjelovitosti BiH, kao i strukture i organizacije te zemlje koju sačinjavaju dva entiteta s najširim mogućim ovlaštenjima. 

-Treći princip je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda koji su organizaciona osnova zemlje i koji odluke moraju da donose konsenzusom - rekao je Ivancov novinarima u Banjoj Luci, istaknuvši da njegova zemlja ostaje jedan od garanta poštovanja Dejtonskog sporazuma, koji definiše strukturu BiH.

Ubijeđen je, kaže, da je Dejtonski mirovni sporazum osnova koja dozvoljava da se BiH uspješno razvija, kao i dva entiteta koja su u njenom sastavu.

Rusija pomaže BiH, kako je dodao, da uspješno rješava zadatke koji se pred njom nalaze na osnovu obostrane koristi dviju zemalja.

Amabasador Ivancov je danas u Banjoj Luci prisustvovao sedmoj međunarodnoj naučno-praktičnoj konferenciji o temi "Upravljanje ekonomsko-regionalnim sistemima na Evroazijskom kontinentu: instituti razvoja, geoekonomija bezbjednosti, humanitarne tehnologije" koju organizuju Sibirska škola korporativnog upravljanja iz Omska i Panevropski univerzitet "Apeiron" Banja Luka, uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH. 

Od 2012. godine slične konferencije su održane u Omsku, Istanbulu, Beogradu, Lensku (Rusija) i Štipu (Makedonija).