VIJESTI

Zloupotrebom ovlaštenja u privredi oštećen budžet RS-a

Policija podnijela izvještaj tužilaštvu

Fena

1.12.2016

Policija u Doboju podnijela je nadležnom tužilaštvu dva izvještaja protiv I.J. iz tog grada, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka.

I.J. je kao odgovorna osoba u privrednom društvu "Josipović" d.o.o. Doboj, u namjeri da navedenom subjektu privrednog poslovanja pribavi protivpravnu imovinsku korist, u periodu od maja 2014. do kraja juna ove godine, vršio eksploataciju prirodnog šljunka i pijeska iz vodotoka rijeke Bosne na području grada Doboja koji je u navedenom periodu prodao domaćim kupcima u ukupnoj količini od 43.731,81 m3.

Prilikom sačinjavanja izvještaja o količinama eksploatisanog šljunka i pijeska Javnoj ustanovi "Vode Srpske" Bijeljina, I.J. je prijavio količinu eksploatisanog šljunka i pjeska u iznosu od 13.087,50 m3, dok razliku između ukupno prodatih i prijavljenih količina izvađenog šljunka i pijeska od 30.644,31 m3 nije prijavio, obračunao ni uplatio vodnu naknadu, a što je bio dužan, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Iz policija navode da je prijavljivanjem neistinitih podataka o količini izvađenog prirodnog šljunka i pijeska, I.J. neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, te nije izvršio zakonsku obavezu plaćanja vodne naknade, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske u ukupnom iznosu od 45.966,47 KM, odnosno za navedeni iznos oštetio budžet Republike Srpske, a za privredno društvo "Josipović" d.o.o. Doboj ostvario protivpravnu imovinsku korist.

Također je bez odgovarajuće dozvole izvodio radove na eksploataciji tehničkog građevinskog kamena na ležištu "Osojnica", područje grada Doboja, zbog čega je Republička uprava za inspekcijske poslove 25.02.2014. godine naredila obustavu daljeg izvođenja radova.

Prijavljeni je skinuo znak o zabrani rada i obavještenje, kojim je navedeno da skidanje i povreda službenog znaka predstavlja krivično djelo, i radnicima privrednog društva "Josipović" d.o.o. Doboj dao nalog za dalje izvođenje radova koji su i pored zabrane vršeni do 3.septembra 2015. godine.