LIFESTYLE

Tužna sudbina heroja koji je odbio salutirati Adolfu Hitleru

Ignorisao želje nacista

Redakcija

1.12.2016

Nacistička stranka u Njemačkoj 1930-ih godina prihvatila je poznati Hitlerov pozdrav 'Sieg heil' (živjela pobjeda) kao obavezan za sve njemačke građane kako bi demonstrirali vjernost prema Führeru, njegovoj partiju i naciji.

August Landmesser, usamljeni Nijemac koji je odbio dići u zrak ispruženu ruku ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacist. Pridružio se nacistima 1931. godine i počeo se postepeno uspinjati u stranci koja će s vremenom postati jedina legalna politička sila u zemlji.

Dvije godine poslije, Landmesser se ludo zaljubio u Irmu Eckler, Židovku koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine, prenosi Express.hr.

Kad je otkriveno da je zaručen za Židovku, Landmesser je izbačen iz Nacističke stranke. Uprkos tome, on je s budućom suprugom otišao prijaviti vjenčanje u Hamburgu. No zbog novog nürnberškog zakona, dozvola im je uskraćena.  Oni su svejedno ostali zajedno, te su dočekali rođenje prve kćeri, Ingrid, u oktobru 1935. godine.

A zatim se godinu dana kasnije dogodio skup na kojem je Hitler blagoslovio novi brod ratne mornarice, a Landmesser je stajao prekriženih ruku. Njegov protestirajući stav među hiljada ljudi koji imaju ispruženu ruku itekako se ističe u masu, te posljednjih godina, otkad fotografija navedenog događaja luta internetom, oduševljava sve koji je vide.

Godinu dana poslije, 1937., Landmesser je pokušao napustiti nacističku Njemačku i pobjeći u Dansku s porodicom. No zadržan je na granici i optužen da je 'obečastio rasu', tj. da je 'osramtio rasu' prema nürnberškima zakonima.  Godinu dana poslije, Landmesser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, te mu je savjetovano da prekine vezu s Eckler.  

Budući da on pak nije imao namjeru ostaviti majku svojeg djeteta, ignorisao je želje nacista i ponovno je uhapšen 1938. godine, kad je osuđen na tri godine zatvorske kazne u koncentracijskom logoru. Nikad više nije vidio ženu koju voli ni svoju kći. 

Tajna policija je u to doba naime isto tako uhapsila i Eckler, koja je u to vrijeme bila trudna s njihovom drugom kćeri. Malenu Irene rodila je u zatvoru, nakon čega je poslana u ženski koncentracijski zatvor. Vjeruje se da je iz njega poslana u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena s još 14.000 ljudi, piše Business Insider.