GLOBUS

Prvo izdanje njemačkog "Charlie Hebdoa": Angela Merkel prikazana na WC šolji

Francuski satirični magazin

Redakcija

1.12.2016

Francuski satirični magazin "Charlie Hebdo" pojavio se jutros, u prvom izdanju na stranom jeziku na njemačkim kioscima, a u pokušaju da osvoji Njemačku svojim provokativnim humorom, objavio je poster na kojem je kancelarka Angela Merkel prikazana - na WC šolji.

Skoro dvije godine nakon što su uposelnici ovog lista napadnuti u pogubnom terorističkom napadu u Parizu, magazin poznat po zajedljivim karikaturama i komentarima u izdanju na njemačkom jeziku Merkelovu prikazuje kako sjedi na porcuanskom "tronu" i čita ovaj nedjeljnik s naslovom "Charlie Hebdo oslobađa", prenosi AFP.

Karikaturista Laurent Sourisseau, poznat pod umjetničkim imenom Ris, koji je teško ranjen u napadu u januaru 2015, vjeruje da je je Njemačka dobro tržište za francuski satirični list.

- Humora ima svugdje, čak i u Njemačkoj - rekao je on njemačkoj televiziji ARD.

Kako je dodao, objavljivanje magazina na drugom jeziku je eksperiment u pokušaju da "Charlie Hebdo" osvoji nove ljubitelje koji će pomoći u njegovoj odbrani.

"Charlie Hebdo" se sada izrađuje na tajnoj lokaciji, što je posljedica napada na njegovu redakciju u kojem je ubijeno 12 njenih članova, među kojima su bili i neki od najpoznatijih francuskih karikaturista. Njemačku verziju uređuje iz Francuske 33-godišnjak iz Berlina koji, prema savjetu kolega, koristi pseudonim Minka Schneider. On je, u izjavi jednom njemačkom dnevniku, podsjetio da je pokret solidarnosti pod sloganom "I ja sam Charlie" bio naročito snažan u Njemačkoj, gdje je magazin prodao 70.000 primjeraka svog izdanja objavljenog sedam dana nakon napada na redakciju.

Njemačka verzija "Charlie Hebdoa", s početnim izdanjem na 16 strana i štampana u 200.000 primjeraka, sastoji se pretežno od članaka i karikatura prevedenih sa francuskog, ali urednici planiraju da ubuduće ima i njemačku sadržinu. Iako ima veliki broj lojalnih fanova i podržavalaca u Francuskoj.