BIH

Na takmičenja bez novca i opreme, a kući donose brojne medalje

Sanela Smajić besplatno trenira djecu u sarajevskom Tekvondo klubu Jastreb

Autor:A. ČENGIĆ

1.12.2016

U sarajevskom Tekvondo klubu Jastreb, uz disciplinu i rad, vladaju ljubav, volja, dobrota i, prije svega, herojska borba jedne žene, koja je cijelu sebe uložila u rad s djecom. Sanela Smajić bavi se ovim sportom 30 godina, a posljednjih 12 posvetila je djeci slabijeg materijalnog stanja, koju trenira besplatno. 

Nadljudski napori

- Našim članovima tepamo tako što ih zovemo “pilićima”, a oni nam uzvraćaju uspjesima i brojnim medaljama na takmičenjima. Treniraju srcem i dušom, a svoja tijela guraju i preko maksimuma – govori Smajić.

Zalaganjem, a ponekad i nadljudskim naporima, ona već punih 12 godina iznalazi način da održi klub. Među članovima kluba su i djeca bez jednog ili oba roditelja, a za njih 90 posto prikuplja novac za takmičenja. 

- Nemamo nikakvu pomoć ni od koga. Salu u kojoj treniramo, plaćamo ni sama ne znam kako. Ali, uspjeh naše djece, koja su u jednoj godini osvojila više od 100 medalja na međunarodnim takmičenjima, daje nam podstrek i snagu – ističe Smajić.

Na Facebooku su osnovali grupu “Taekwon-do klub Jastreb”, gdje im se javljaju dobri ljudi, koji im materijalno pomažu, koliko ko može. To nerijetko, kako nam je kazala Smajić, nije dovoljno pa su zbog toga, nažalost, morali propustiti mnoga takmičenja.

- Svako takmičenje košta skoro 50 KM po djetetu, a trenutno ih u klubu trenira 15. Djeca su vrlo skromna i zaista se vesele i uživaju na treninzima – ističe Smajić.

Sendvič i sok

Mali članovi Jastreba na takmičenja često idu bez sendviča, soka... Nemaju svi ni opremu pa se na takmičenjima mijenjaju za kimono. Najmlađi “pilić” ima četiri godine, a najstariji 19. Najviše ih je u dobi od četiri do 14 godina. U proteklih 12 godina članovi kluba takmičili su se u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori... a najviše u našoj zemlji, jer im je to najjeftinije.

Najstariji član kluba je 19-godišnji Mirsad Muhić, koji trenira već četiri godine. Učestvovao je na brojnim međunarodnim takmičenjima i s njih donio skoro 20 medalja.

- Vrijedno radim, a treninzi i takmičenja su mi bijeg od svakodnevnice. Svi smo kao porodica, družimo se i zato volim vrijeme provoditi u klubu – kazao je on.

U Prijedor po nove uspjehe

Proteklog vikenda, učestvovali su na jednom takmičenju u Sarajevu. Novac za učešće prikupili su u posljednjem trenutku, a osvojili su devet medalja – po četiri zlatne i srebrene te jednu bronzanu.

- Takmičilo se sedmero naše djece u dobi od četiri do 14 godina. Ovog vikenda idemo u Prijedor na još jedno takmičenje, po nove medalje. Trener KGB Gong Nebojša Kuzmanović, koji je organizator takmičenja, omogućio nam je besplatno učešće, s tim da još trebamo osigurati novac za prijevoz – kazala je Smajić.

Kako pomoći

Svi oni koji žele na bilo koji način pomoći mladim sportistima, mogu se javiti Saneli na Facebook grupi “Taekwon-do klub Jastreb” ili je kotaktirati na broj telefona 066/125-407.