GLOBUS

Vlasnik srušenog aviona bivši političar iz Venecuele

U padu letjelice stradala 71 osoba

(MI. K.)

1.12.2016

Avion koji se srušio u Kolumbiji i odnio u smrt 71 osobu vlasništvo je nekadašnjeg ljevičarskog političara i biznismena iz Venecuele, dok je operater mala bolivijska kompanija specijalizirana za prijevoz nogometnih ekipa.

Avion bolivijske kompanija LAMIA, koji se u ponedjeljak navečer zabio u planinu, prevozio je igrače Chapecoensea u Medellin, gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala Južnoameričkog kupa protiv Atletico Nacionala.

U padu aviona poginula je 71 osoba, a šest ih je preživjelo. Među preživjelima su i tri nogometaša Chapecoensea.

Ta nesreća šokirala je ljubitelje nogometa, igrače i klubove širom svijeta, prenosi Reuters.

Prije samo nekoliko sedmica ta čarter-kompanija prevezla je argentinsku nogometnu reprezentaciju u Brazil, a ranije i reprezentaciju Venecuele u Kolumbiju.

- Nastojimo doći sebi, ali ova nas je tragedija pogodila. Imamo iza sebe puno letova. Avion je bio potpuno operabilan, s normalnim parametrima i odgovarajućim inspekcijama - kazao je penzionirani general ratne avijacije Gustavo Vargas.

Prema riječima kopilota drugog aviona u tom području, pilot LAMIA-e javio je da mu nestaje goriva i da mora hitno sletjeti.

Avion s nogometnom ekipom i novinarima bio je jedini ispravan od tri aviona koje taj avioprevoznik posjeduje. Radi se o avionu BA2 146 proizvođača BAE Systems Plc i u vlasništvu je Ricarda Albacetea.

Ekipa je komercijalnim avionom doputovala iz Brazila u Santa Cruz, gdje ih je čekao spomenuti čarter.

Albacete je kompaniju LAMIA osnovao 2010. u Venecueli, ali joj nikad nije izdana dozvola za letove, tvrdi Ured za civilnu avijaciju Venecuele, ne pojasnivši razlog uskraćivanja dozvole.

Albacete je nakon toga tri aviona iznajmio zasebnoj kompaniji LAMIA Bolivia. Bolivijska civilna avijacija izdala je kompaniji dozvolu u januaru 2016. godine.

Kompanija je vlasništvo Miguela Quiroge, pilota unesrećenog aviona koji je poginuo, i Marca Roche, bivšeg kapetana u oružanim snagama.