BIH

Svaka četvrta žena u BiH pretrpjela nasilje, najmlađa žrtva imala samo devet godina

Brojne prijave na SOS liniju, kazne za nasilnike preblage

A. ČENGIĆ

4.12.2016

Prema podacima Udruženja „Žene ženama“, svaka četvrta žena u BiH žrtva je seksualnog, fizičkog ili ekonomskog nasilja, a kazne za ova djela su blage. Povodom toga članice Udruženja, u saradnji s velikim brojem nevladinih organizacija u BiH, pokrenule su kampanju zaustavljanja nasilja nad ženama i djecom pod sloganom „Šutnja nije zlato“. 

Od predstavnika entitetskih vlada i Vlade Brčko Distrikta traže povećanje kazne za počinioce ove vrste nasilja te da se krivično zakonodavstvo uskladi s Istanbulskom, odnosno Konvencijom Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, te Konvencijom UN-a. 

Proces prevencije 

To nam je kazala Lejla Arnaut, projekt koordinatorica, koja je istakla da se veliki broj građana odazvao potpisivanju peticije u deset bh. gradova.

lejla-arnaut

Arnaut: Mnogo djece

- Kampanja će trajati i narednih mjeseci. Podršku su nam dali predstavnici vlasti i brojne institucije iz cijele zemlje koje su bile osvijetljene narandžastom bojom – kazala je Arnaut.

Prema njenim riječima, kazne su izuzetno blage, od tri do 10 mjeseci za nasilje nad ženama i djecom, dok je kazna za seksualno nasilje od tri do 10 godina za najekstremniji oblik. 

- Prema nacionalnom istraživanju provedenom u BiH, veliki broj djece je zlostavljan, s tim da se ne prijavi svaki slučaj nasilja. Problem je i što ne postoji interesiranje obrazovnog sistema da se uključi u proces prevencije – rekla je Arnaut.

edita-prsic

Pršić: Primali pozive

U centrima za socijalni rad urađeno je istraživanje o nasilju nad djecom i došli su do šokantnog podatka da je samo 50 posto slučajeva nasilja prijavljeno. Arnaut ističe da je najmlađa žrtva nasilja imala svega devet, a najstarija maloljetna 17 godina.

Sigurne kuće 

Udruženje „Žene ženama“ ima stalnu saradnju sa sigurnim kućama. U Federaciji BiH postoji njih šest sa 131 krevetom, dok u RS djeluju tri. 

Kako nam je kazala Edita Pršić iz Fondacije lokalne demokratije, od 2000. godine, otkad je Fondacija počela s radom, pa do kraja oktobra ove godine u Sigurnu kuću u Kantonu Sarajevo primljeno je 1.708 žena.

- Od tog ukupnog broja, 602 su žene, 288 je djevojaka, a 818 maloljetnica. SOS telefon je u funkciji od 2004. godine, a do kraja oktobra ove godine primili smo 10.117 poziva – navela je Pršić.

  • 6 sigurnih kuća u Federaciji BiH
  • 3 u Republici Srpskoj
  • 1.708 žena smješteno u Sigurnu kuću u KS od 2000. godine


Broj SOS telefona

  • 1.264 (RS)
  • 1.265 (FBiH)


Za 9 godina u sigurne kuće smješteno 2.814 žrtava

Prema podacima Gender centra FBiH, od 2006. do 2014. godine prijavljeno je 14.386 slučajeva nasilja u porodici, dok je u tom periodu podneseno 7.236 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. 

Za period od 2007. do 2015. godine u šest sigurnih kuća u FBiH (Sarajevo, Medica - Zenica, Vive Žene - Tuzla, Žene s Une - Bihać, Žena BiH - Mostar i Caritas - Mostar) smješteno je 2.814 žrtava nasilja u porodici, od čega je njih 264 zbrinuto tokom prošle godine.

Također, u 2015. godini zbog nasilja u porodici osuđena je 351 osoba. Njih 12 posto dobilo je zatvorsku, pet posto novčanu, a ostali uvjetnu kaznu.