GLOBUS

Herojski potez: Pilot aviona je neposredno prije nesreće spasio živote mnogima

Trošio gorivo da izbjegne eksploziju

Redakcija

30.11.2016

Avion koji se srušio u centralnom delu Kolumbije vjerovatno je ostao bez goriva prije pada, smatraju istražitelji, a pretpostavlja se da je pilot Migel Alehandro Kviroga Murakami  (54) namjerno kružio prije sletanja u pokušaju da sagori ili odbaci gorivo i tako izbjegne eksploziju.

Kako su rekli, "veoma je sumnjivo" što avion nije eksplodirao, već se srušio na putu od Bolivije do Kolumbije.

Preživjeli putnici su rekli zvaničnicima da su uvjereni, da je avion ostao bez goriva nekoliko minuta prije nego što je trebalo po redu letenja da sleti na aerodrom Medalinu.

Migel je inače postao pilot zahvaljujući ocu Orlandu Quirogi kojeg nikad nije upoznao. Imao je samo godinu dana kad je Orlando poginuo u padu aviona. Njegov otac bio je samo je godinu dana mlađi od Migela kad mu se avion srušio u Boliviji. Miguel je odlučio da krene očevim stopama.

" Svi smo odrasli između aviona, igrajući se u hangarima. Stariji brat Edgar je pilot, ja sam pilot, nećak mi je pilot, sin također. Mi smo porodica pilota" rekao je pokojni Miguel.

Brazilske i kolumbijske vlasti danas su pokrenule istragu o padu aviona koji se srušio u centralnom dijelu Kolumbije, a pronađene "crne kutije" bi mogle da daju odgovor da li se nesreća dogodila zbog tehničkih problema ili je letjelici nestalo goriva

Istražitelji iz Brazila pridružiće se kolumbijskim kolegama sa kojima će ispitati sadržaj "crnih kutija", prenio je Reuters, dodajući da će im u tome pomoći i stručnjaci iz Britanije.

U padu aviona, u kom su bili i fudbaleri brazilskog "Šapikoensea", poginula je 71 osoba, a šest je preživjelo. Preživjela su tri fudbalera, jedan novinar i dva člana posade.