BIH

Šta je zajedničko Principu, „Mladim muslimanima“, Karadžiću i Radeljašu

"Avaz" u posjeti Kaznenopopravnom zavodu Sarajevo

E. Trako

30.11.2016

Šta je zajedničko Gavrilu Principu, Vasi Čubriloviću, grupi Kasima Dobrače, „Mladim muslimanima“, Ivi Despić-Simonović, Anti Franjkoviću Dalmati, Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Vojislavu Šešelju i, recimo, nedavno uhapšenom Esedu Radeljašu? 

Teško da se ove ličnosti mogu staviti u isti kontekst, ali zajedničko im je da su svi ucrtavali recke na zidovima ćelija u Kaznenopopravnom Zavodu Sarajevo. 

Starlete i pjevaljke

Danas se ova ustanova suočava s brojnim problemima. A najveći je prebukiranost. Planiran je za 80 ljudi, a u njemu u ovom trenutku boravi 160 pritvorenika - onih protiv kojih se vodi istraga te 35 zatvorenika – već presuđenih. 

Vahid Bujak sprema obrok za 200 ljudi

- Svaka uhapšena osoba u Kantonu Sarajevo, po naredbi Kantonalnog tužilaštva, završi kod nas. Jednostavno, dovedeni smo u situaciju da se po četvorica ljudi smještaju u ćelije koje su predviđene za dvojicu – kaže Amer Softić, upravnik KPZ-a Sarajevo, te izražava nadu da će nadležni u budućnosti imati više sluha za ove probleme. 

Reporteri „Dnevnog avaza“ jučer su posjetili ovu ustanovu. Naš vodič bio je Edib Termiz, zapovjednik zatvorske policije. 

- Poštujte pravila, nemojte nijednog osuđenika fotografisati bez njegovog pristanka – upozorio nas je na početku. 

Prvo što smo pogledali bile su dvije ćelije. Katastrofa! Slomljena stolica, prljavi zidovi, toalet kao iz kaubojskog bircuza... U drugoj ćeliji četvorica pritvorenika na dva kreveta na sprat. Soba površine metar i po s dva. 

Ćelija planirana za dvojicu, a u njoj borave četvorica pritvorenika

- Šta nas budite sad, ko je doveo novinare – komentiraju za sebe „stanari“ ćelije.  

Naravno, niko nije ni pomišljao da ostaje. Na zidu mozaik slika iz novina. Pjevaljki, naravno. Ima i starleta. Skoro cijeli zid „krase“ Ceca, Dara, Goca, Rada, Bojana... 

- To je materijal za... – dobacuju stražari kroz smijeh.  

Silazimo u kuhinju. Glavni kuhar Vahid Bujak priprema obrok za 200 usta. 

- Bio sam u odjeljenju „Igman“. Gore je dosta lakše raditi, pravimo ručak za 30 ljudi. Ovdje ima više posla – govori Bujak. 

screenshot-7

Omer Čagalj i Rasim Isen: Nevini smo

Iz kuhinje ulazimo u zajedničku prostoriju. Pet-šest zatvorenika odmah se sklonilo. Dvojica igraju šah i ne obraćaju pažnju na nas. Kao da nismo ni ušli. Na zidu slika Alije Izetbegovića, prvog predsjednika BiH. 

- Samo vi slikajte, ne smeta nama – dobacuju, nakon čega igrač s crnim figurama uzvikuje: „Šah-mat!“ 

Rad u vešeraju

Osuđenici Omer Čagalj i Rasim Isen pristaju otvoreno govoriti o uvjetima u KPZ-u Sarajevo. 

- Meni je ovo četvrti put da ležim - govori Čagalj i nastavlja: 

- Radim u vešeraju, imam platu, sve je uredu. Vrijeme brzo prolazi kad čovjek ima posla.

Rasim ima još osam mjeseci kazne da odsluži. 

- Najgore mi je što žena i djeca nemaju struju u kući. Ja imam platu ovdje, dobivam 126 maraka mjesečno, sve njima šaljem, ali to je malo – govori on. 

Naravno, obojica tvrde da ništa nisu uradili i da nevini leže... 

Hamedov dosje 

Hamed Efendić bivši je zatvorski čuvar. Zaradio je penziju u Kaznenopopravnom zavodu. U razgovoru za naš list prisjetio se štrajka četničkog vojvode Vojislava Šešelja glađu te stravičnog ubistva 1976. godine, kada je njegovog kolegu Edhema Kovačevića šrafcigerom ubio zatvorenik Zoran Lopata. 

- Edhem se obučavao za polaganje vozačkog ispita. Prethodno se zbližio sa Zoranom, davao mu hranu kada je imao. Jednom prilikom je Edhem sjeo u Fiću, a Zoran je htio da i on ide s njim, da mu on objašnjava kako se vozi. Kada su krenuli s Igmana, ovaj je izvadio šrafciger i ubo Edhema nekoliko puta u sljepoočnicu – prisjeća se Hamed. 

A Šešelj? 

- S obzirom na to da je štrajkovao glađu, zatvorenici su mu morali bukvalno kao djetetu davati da jede. Kolega Reuf Subašić njemu prinese kašiku ustima, a on sve pljune po Reufu – dodaje Hamed.