BIH

Kako je u čuveni trotoar utrošeno 362.812 KM

"Avaz" došao do podataka o jednoj od najapsurdnijih investicija u Sarajevu

E. DRAGUNIĆ

30.11.2016

Obnova čuvenog trotoara ispred Predsjedništva BiH koštala je sa PDV-om 362.812 maraka, podaci su koji su "Avazu" ustupljeni iz sarajevske Općine Centar, a koja je s Direkcijom za puteve KS bila sufinansijer ovog projekta. 

Otvaranje ovog trotoara 23. novembra, odnosno radni obilazak obnovljenog pločnika, kako je u pozivu medijima saopćeno iz Službe Predsjedništva BiH za odnose s javnošću, izazvao je veliku pažnju, ali i sprdnju javnosti popraćenu i protestima. No, čini se da su još šokantniji podaci o pojedinačnim troškovima ovog projekta, do kojih je došao „Dnevni avaz“, a koji su do sada držani u tajnosti.

Politički poeni

Iz Udruženja „BH novinari“ poručili su čak da je poziv medijima o izvještavanju s ovakvog događaja "primjer jeftinog prikupljanja političkih poena". Okupljeni građani svoj protest iskazali su i s nekoliko transparenata: "Otvarate trotoare i ulice, a da zatvarate ubice?", "Mi gradimo trotoar, trotoar gradi nas" ili "1948. pruga Šamac - Sarajevo 239 km, 2016. Sarajevo trotoar 300 metara kvadratnih".

Prema specifikaciji troškova u koje je uračunat i PDV, a koja je u posjedu „Avaza“, najviše su koštali građevinski radovi - 244.324 KM. Cijena bravarskih i ostalih radova iznosila je 85.838 KM, a zemljanih radova 28.326 KM. Troškovi odvodnjavanja iznosili su 3.067 KM, a najmanje su koštali pripremni radovi - 1.255 KM.

Najviše novca utrošeno je na izradu gornjeg habajućeg sloja od granitnih kocki, kao i same granitne kocke - 121.297 KM, a koje su postavljene na površinu od 898 kvadratnih metara. Nabavka, doprema i ugradnja 11 antiterorističkih stubića plaćena je 65.450 KM, a ugradnja ivičnjaka 15.410 KM.

Načelnik ove općine Nedžad Ajnadžić pojasnio nam je da je kompletnu proceduru rekonstrukcije pločnika vodio Generalni sekretarijat Predsjedništva BiH putem Direkcije za puteve KS. Projekt rekonstrukcije izradilo je, kaže, Ministarstvo saobraćaja KS, koje se obratilo Općini Centar da zajedno s Direkcijom popola sufinansira ovaj projekt.

screenshot-3

screenshot-4

Faksimili prikazuju opis i cijenu radova

- Ova dionica bila je u jako lošem stanju. Također, Udruženje paraplegičara KS od mene je više puta tražilo uređenje ove šetnice, jer je osobama u kolicima bilo otežano kretanje tim dijelom. Općina je prihvatila da sufinansira rekonstrukciju. Tako smo za ovaj projekt izdvojili 181.406 KM, a isto toliko i Direkcija za puteve KS - kaže Ajnadžić. 

Šest ponuđača 

Za rekonstrukciju trotoara i šireg obuhvata oko zgrade Predsjedništva BiH 8. februara ove godine raspisan je međunarodni javni tender koji je trajao 45 dana. Prema riječima Ajnadžića, na tender se prijavilo šest ponuđača. 

- Najpovoljniju ponudu dostavilo je preduzeće "Sela" u iznosu od 362.812 KM, koja je i prihvaćena. Od šest ponuđača, najskuplja je bila 566.000 KM - kaže Ajnadžić.

Brojke

  • 121.297 KM - izrada gornjeg habajućeg sloja od granitnih kocki i granitne kocke na površini od 898,50 metara kvadratnih 
  • 65.450 KM - nabavka, doprema i ugradnja 11 potapajućih antiterorističkih stubova ispred glavnog ulaza 
  • 23.981 KM - nabavka i ugradnja granitnih ivičnjaka 
  • 17.790 KM - odsijecanje asfalta, rušenje i uklanjanje asfaltnih i betonskih zastora 
  • 14.000 KM - izrada i ugradnja odvoda od granita 
  • 4.704 KM - doprema i postavljanje 48 pijuna od lijevanog željeza uz ivičnjake ispred glavnog ulaza 
  • 2.720 KM - izrada prilaznih rampi za invalide 
  • 2.622 KM - za odvodnjavanje 
  • 250 KM - skidanje postojeće ograde s deponovanjem do ponovne ugradnje 
  • 653 KM - rušenje i uklanjanje ivičnjaka od betona i kamena 
  • 250 KM - uklanjanje 25 betonskih kanti za smeće i saksija za cvijeće, njihovo čuvanje i ponovno vraćanje 

Zanimljivi komentari na Twitteru

  • Dobro je dok ne počnu šahtove otvarat.
  • Ja mislim da ste svi vi zapravo ljubomorni na precjednicki trotoar. Nema smisla, treba otići na naselje, red je.
  • Delegacija EU pozdravlja otvaranje trotoara ispred Predsjedništva i izražava nadu da će po njemu biti načinjeni koraci na europskom putu.
  • Septembar, oktobar, trotoar, decembar
  • Koliko sam ja razumio, trotoar košta 300.000 KM, Merlin košta pola miliona, a šampion Evrope se ugasi zbog 180.000 KM?
  • Dok se nadležni pripremaju za obilazak pločnika ispred Predsjedništva BiH vrijednog preko 360 hiljada KM, građani negoduju.
  • Volio bih upoznati tog PR-a koji je pomislio da je dobra ideja pozvati novinare na otvorenje trotoara.