GLOBUS

Šta se dešava? Ruska armija stavljena u stanje najviše pripravnosti

Ukrajinske provokacije

Redakcija

30.11.2016

Ruske snage zračne odbrane na Krimu stavljene su u visoki stepen borbene gotovosti zbog lansiranja ukrajinskih raketa u Crnom moru, izjavio je neimenovani izvor krimskih vojnih struktura.

"Ukrajinske vježbe raketnog lansiranja predstavljaju vrstu promotivnog poteza usmjerenog na stvaranje napete situacije, ali vojska u svakom slučaju to vidi kao realnu i potencijalnu prijetnju te su stoga ruske snage zračne odbrane na Krimu stavljene u visoku pripravnost", naveo je isti izvor, prenosi agencija Tass.

To se, prema njegovim riječima, odnosi ne samo na zračne snage koje su bazirane na kopnu, već i na one koje su vezane za brodove, jer su, kako je objasnio, brodovi Crnomorske flote samoodržive borbene jedinice za suzbijanje bilo kakvih prijetnji.

Nove pješadijske divizije

Vojska Rusije je ranije saopćila da je formirala dvije nove pješadijske divizije na zapadnoj državnoj granici.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kazao je da će dvije nove divizije biti stacionirane u regiji gradova Belgoroda, Voronježa i Smolenska, pored ruske granice s Ukrajinom i Bjelorusijom.

Navedeno je da će 70 posto tih snaga činiti vojnici dobrovoljci po ugovoru, ali nije precizirao koliko će vojnika imati dvije divizije.

Rusija nastoji proširiti listu vojnika dobrovoljaca na duže vrijeme kako bi se povećala vojna sposobnost.

Raspoređivanje dolazi u trenutku postojanja tenzija sa Zapadom nakon što je Rusija pripojila Krim svojoj teritoriji i podržala proruske snage u istočnoj Ukrajini.