GLOBUS

Vijeće sigurnosti UN uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji

Odluka 15 članica donesena jednoglasno

(A. S.)

30.11.2016

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija uveo je nove sankcije Sjevernoj Koreji u srijedu kako bi oborili njene prihode od izvoza za četvrtinu. Uslijedilo je to kao odgovor na peti i najveći nuklerni tekst Pjongjanga u septembru.

Odluka 15 članica Vijeća sigurnosti UN donesena je jednoglasno, a rezolucija će pogoditi najveći izvoznu oblast zemlje, proizvodnju uglja za oko 60 posto.

Rezolucijom se također zabranjuje izvoz i bakra, nikla, srebra i cinka.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama Ujedinjenih nacija još od 2006., zbog izvođenja nuklearnih i raketnih testova.

Posljednji nuklerni test izveden je 9. septembra i SAD su provele više od dva mjeseca pregovarajući sa Kinom, saveznikom Sjeverne Koreje, prije nego što su sankcije dogovorene i predstavljene ostatku VS UN.

- Sankcije će biti efikasne ako se dosljedno primijene - rekao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun Vijeću sigurnosti nakon glasanja.

- To se odnosi se na sve članice UN i obaveza je svih da osiguraju da se sankcije u potpunosti implementiraju -dodao je Ki Mun..

Vjeruje se da je Kina jedina zemlja koja kupuje ugalj od Sjeverne Koreje, i da će taj uvoz biti smanjen za oko 700 miliona dolara u usporedbi sa prodajom iz 2015. godine. 

U prvih deset mjeseci 2016., Kina je uvezla 18.6 miliona tona uglja iz Sjeverne Koreje, skoro 13 posto više nego porošle godine. Sada će izvoz Sjeverne Koreje do kraja 2016., biti smanjen za oko 53. 3 miliona dolara.

Očekuje se da će zabrana izvoza, bakra, nikla, srebra i cinka smanjiti prihode Sjeverne Koreje za skoro 100 miliona dolara.