VIJESTI

Najmlađi pacijent u BiH koji je HIV pozitivan ima 21 godinu, ove godine 24 nova slučaja zaraze

Sutra se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

E. Ma.

30.11.2016

Tokom ove godine registrirana su 24 nova slučaja zaraze HIV, od kojih 13 u Federaciji BiH i 11 u Republici Srpskoj, od čega su 23 slučaja muškarci.

BiH se smatra zemljom sa niskom stopom prevencije HIV (manje od 0,1 posto), međutim postoje brojni faktori rizika koji u bilo kojem trenutku mogu dovesti do drastičnog povećanja ove stope, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH povodom 1.decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS (SIDA).

Od prvog dijagnosticiranog slučaja HIV infekcije u BiH 1986. godine do kraja novembra ove godine u BiH je registrirano ukupno 314 slučajeva zaraze HIV-om.

Dijagnostika i tretman HIV infekcija u BiH se sprovodi na tri univerzitetsko klinička centra - Sarajevo, Tuzla i Banja Luka.

Na Klinici za infektivne bolesti UKC Sarajevu od januara do novembra ove godine dijagnosticirano je 12 HIV inficiranih osoba, od kojih tri sa sidom. Svih 12 HIV inficiranih su muškog pola.

Prosječna životna dob je 32,2 godine - najmlađi pacijent ima 21 godinu, najstariji 58 godina.

Na Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli u toku ove godine imali su samo jedan novi slučaj HIV infekcije, a u pitanju je muškarac. Trenutno je u ovom centru ukupno 16 pacijenata na ART-u.

U 2016 nije bilo umrlih od ove bolesti.

- Zahvaljujući sinergiji lokalnog vizionarstva, liderstva, kvalitetne strategije, programa i njegove uspješne implementacije, te finansijskoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije (GFATM) u periodu od 2006. do 2016. godine u BiH se HIV infekcija za sada drži pod nadzorom - ističe se u saopćenju.