CRNA HRONIKA

Pronađena bomba sa 100 kilograma TNT eksploziva u Bihaću

Prilikom rada na instalacijama

Am. KOVAČ

30.11.2016

U naselju Privilica u Bihaću danas je pronađena aviobomba MK 82 težine 227 kilograma  američke proizvodnje. Ta se bomba i danas koristi u avijaciji odnosno koriste je oni koji bi mogli takve bombe baciti.

bomba-3

Bomba postavljena tokom agresije na BiH

- Pretpostavljamo da je ta bomba bila vlasništvo Jugoslovenske narodne armije (JNA). Bomba je bila postavljena tokom agresije od 1992. do 1995. godine, a pronađena je prilikom rada na instalacijama i kanalizaciji. Pronašao je bagerista koji je radio tu. Pretpostavljamo da je trebala poslužiti prilikom prolaska neprijateljske vojske odnosno da ih zaustavi. Nalazi se među kućama, a u njoj je otprilike nekih stotinjak kilograma eksploziva TNT i izuzetno je opasna, kazao je za Avaz.ba Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

bomba-2

Bomba će biti sutra uništena

Prema riječima Solaka pripadnici Federalne uprave civilne zaštite trenutno vrše iskopavanja oko bombe i pripremaju sve potrebne aktivnosti da bi se bomba već sutra transportovala na poligon u Bihaću gdje će biti uništena.

- Obezbijedit ćemo cijelu lokaciju, a po potrebi i evakuirati stanovništvo iz okolnih kuća jer usljed nestručnog rukovanja može doći do ekspolzije, kazao je Solak.