KULTURA

Predstavljen Fotodepo Historijskog muzeja BiH

Završene aktivnosti ''Mjeseca muzeja''

(Fena)

30.11.2016

Otvorenjem ''Fotodepoa'' Historijskog muzeja BiH u Sarajevu završena je posljednja aktivnost ''Mjeseca muzeja'' - programa kojim je obilježeno 50 godina od predstavljanja stalne postavke tadašnjeg Muzeja revolucije BiH.

Historijski muzej BiH realizira proces reorganizacije muzejske građe i renoviranje prostora gdje će biti smještena zbirka fotografija, a to je treća muzejska zbirka koja je u posljednje tri godine prošla kroz isti proces. 

Kako je u izjavi za Fenu kazao muzejski fotograf Esad Hadžihasanović, zbirka sadrži 100.000 fotografija podijeljenih po tematskim i hronološkim cjelinama, u dobroj je mjeri sačuvana i tokom rata u BiH devedesetih godina, a sada bi trebala dobiti stalnu postavku u Historijskom muzeju BiH. 

- Zbirka je u dobroj mjeri sačuvana, iako su loši vremenski uslovi dosta materijala oštetili. Posljednjih nekoliko godina radimo na digitalizaciji zbirke da bi bila dostupnija i jednostavnija za upotrebu. Postavka u Historijskom muzeju BiH bi trebala biti stalna, a to me raduje jer će ljudi moći vidjeti kolika je bila naša ljubav prema ovom teškom i za zdravlje štetnom poslu - izjavio je Hadžihasanović. 

Posjetioci će imati priliku vidjeti razvoj fotografije kao historijskog i muzejskog dokumenta, razvoj zbirke fotografija Historijskog muzeja BiH i rad fotolaboratorije.

Autori zbirke su Esad Hadžihasanović i Tijana Križanović.