VIJESTI

Zbog čega je uhapšen bivši SDP-ov ministar i načelnik općine Novi Grad Damir Hadžić

U nastavku akcije "Blok"

Redakcija

30.11.2016

U nastavku akcije "Blok" uhapšeni su bivši SDP-ov državni ministar prometa i komunikacija i nekadašnji načelnik općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić, te sudski vještak građevinske struke Kasim Zulum. Ovu informaciju za Avaz.ba potvrdila je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Hadžić se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebu položaja i ovlaštenja, dok se Zulum tereti za krivično djelo zloupotreba procjene vrijednosti imovine.

Podsjećamo, u istoj akciji ranije su uhapšeni Esed Radeljaš, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo Hadžića tereti da je isplatio milion KM osumnjičenom Radeljašu, a Zuluma da je zloupotrijebio ovlasti vještaka koji je procijenio vrijednost spornog zemljišta koje pripada Radeljašu.

Zulum je bio vještak građevinske struke u postupku utvrđivanja cijene zemljišta koju je Općina Novi Grad, u periodu kada je upravo Hadžić bio načelnik, izuzela pa nakon tužbe, Radeljašu isplatila više od milion KM.

Podsjećamo, Radeljašu je 2006. dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 44.404 KM. Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat.

Nakon što mu je oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, Radeljaš je od Općine zatražio odštetu, a poslije vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da mu se isplati 1,03 miliona KM.

Istraga u ovom predmetu još uvijek nije okončana.