VIJESTI

Predstavnički dom FBiH: Poslanici SDP-a, DF-a, A-Sda, BPS-a, HDZ-a 1990 napustili sjednicu!

Opozicija smatra da je prekršen poslovnik

A. Du.

30.11.2016

13.09  Nakon pauze šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić je rekao da se na dnevni red treba uvrstiti prijedlog Zakona o igrama na sreću poslanika SDA Ramiza Meše kazavši da su za tako nešto ispunjeni svi uvjeti.

- Vi ste dužni da tu tačku dnevnog reda stavite na glasanje. U protivnom radi se o grubom kršenju poslovnika. Mi nismo spremni da se kršenjem poslovnika dodvoravamo bilo kojoj stranci ili predsjedniku – kazao je on.

Mušić mu je odgovorio kako smatra da nije prekršio poslovnik niti bilo koju proceduru. Šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić upitao je kakva je bila poslovnička praksa u posljednjih šest godina funkcioniranja Doma. Naveo je da je praksa da se akt kojeg predlagač ne povlači uvijek našao u formi nacrta.

Zbog činjenice da je Mušić ostao pri svom stavu, poslanici klubova SDP-a, DF-a, A-Sda, BPS-a, HDZ-a 1990 napustili su sjednicu.

11.46 Nakon okončanja 11. vanredne sjednice nastavljena je 10. redovna sjednica Predstavničkog doma koja je započeta 20. aprila. Riječ je o sjednici koja je u više navrata prolongirana zbog nesuglasica na političkom nivou oko prijedloga poslanika SDA Ramiza Meše o Zakonu o igrama na sreću.

Predsjedavajući Edin Mušić (SDA) predložio da se Mešin prijedlog o Zakonu o igrama na sreću skine s dnevnog reda. Nakon toga se za riječ javio sam Meša,koji je kazao da svoj prijedlog zakona neće povući.

- Da je ovo bilo u 7. mjesecu kada je usvojen Vladin prijedlog ja se ne bih javio, ali izdešavale su se neke stvari preko kojih ne mogu preći – kazao je Meša.

Nakon toga je uslijedila žustra rasprava na relaciji opozicionih poslanika Ilhana Bušatlića i Nermina Nikšića sa Mušićem, budući da je on predložio da Meša svoj prijedlog u formi nacrta preda pisarnici odnosno službama Parlamenta kako bi se na jednoj od narednih sjednica razmatrao u formi nacrta.

Klub SDP-a je nakon toga zatražio pauzu.

11.22 Predstavnički dom Federalnog parlamenta jutros je nastavio sa zasjedanjem 11. vanredne sjednice koja je počela jučer, te je podržan prijedlog parlamentarne komisije za imenovanje novog Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH na period od pet godina.

U Upravni odbor su imenovani Ljerka Marić, Meliha Bašić, Samir Bakić, Želimir Raspudić, te Velid Efendić.