GLOBUS

Strašan preokret rata u Siriji: Erdogan dao izjavu koja bi mogla promijeniti sve

Turska otvoreno protiv Assada

Redakcija

29.11.2016

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je turska vojska ušla u Siriju kako bi okončala vladavinu Bashara al-Assada. 

Ovo je veliki razvoj situacije i potencijalno znatna nova eskalacija u kontekstu rata u Siriji. Turska vojska već se mjesecima nalazi u Siriji, navodno kako bi očistili pogranični prostor od ISIL-a, no, otkako su turski tenkovi ušli u Siriju mnogi su spekulirali kako konačna meta nisu ni ISIL ni kurdski YPG već sirijska vlast - večeras je Erdogan te spekulacije upravo i potvrdio, prenosi Advance.

"Ušli smo u Siriju kako bismo okončali vladavinu tiranina Assada koji terorizira državnim terorom. Nismo ušli u Siriju zbog niti jednog drugog razloga", rekao je Erdogan za vrijeme govora u Istanbulu, prenosi turski list Hurriyet. 

Ovom izjavom Erdogan je otklonio sve sumnje, no, sada se postavlja pitanje što će se desiti dalje? Direktan rat između turske i sirijske vojske? Što će po tom pitanju učiniti Rusija koja aktivno podržava sirijsku vojsku? Što će učiniti NATO, pak čiji je Turska član?

Za vrijeme govora Erdogan je rekao kako je, prema njegovim procjenama, u Siriji do sada ubijeno oko 1 milion ljudi. Poručio je kako će turska vojska sada "provesti pravdu" u Siriji jer "Turska više ne može gledati ubijanje civila".

Također je kritizirao UN koji prema njemu nije učinio dovoljno da se okonča sukob, odnosno da se sruši Assad s vlasti - "Svijet je veći od petorice", poručio je Erdogan referirajući se na UN Vijeće Sigurnosti i 5 stalnih članica (SAD, Britanija, Francuska, Rusija, Kina).

Podsjetimo, njegova izjava dolazi u trenutku kada sirijska vojska vodi svoju najuspješniju operaciju protiv militanata na istoku Aleppa - u zadnjem velikom naletu oslobodili su oko 40% teritorija na istoku grada, odbrana militanata se raspada i uskoro bi mogli biti poraženi. Ne čudi da je baš sada Erdogan odlučio objaviti svoje planove.