BIH

Akcija "Urban": Enes Begović i ostali predati Tužilaštvu KS

Petorka uhapšena u jutrošnjoj akciji SIPA-e

N. K.

29.11.2016

Enes Begović, Irfan Turković, Fahrudin Oručević, Nedžad Bubica i Narcis Behlilović, koji su uhapšeni u jutrošnjoj akciji Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u okviru operativne akcije kodnog naziva "Urban", predati su na dalje postupanje Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

- Nakon što osumnjičeni budu ispitani u Tužilaštvu, gdje će biti zadržani 24 sata, postupajući tužilac će odlučiti o daljim mjerama. Ostalo dvoje uhapšenih bit će predati Tužilaštvu sutra - kazala je za Avaz.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pripadnici SIPA-e u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a KS jutros su uhapsili i vještaka Kenana Softića, te Lamiju Maglić-Stajić, bivšu službenicu za inspekcijske poslove u Općini Novo Sarajevo.

Pomenuti se terete da su kao članovi organizirane grupe od 2012. do 2014. godine počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje krivičnog djela i porezna utaja, uslijed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka.