BIH

Svjedok na suđenju Bogdanoviću: Morao sam zatrpavati tijela Bošnjaka u jamama

Pročitan iskaz

Redakcija

29.11.2016

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Srebrenici pročitan iskaz svjedoka Milana Todorovića koji je kazao da je kopao jame u koje su ubačeni muslimanski civili i onda ih zatrpavao zemljom, prenosi Detektor.ba.

Todorović je u izjavi naveo da je u julu 1995. godine bio angažiran u Konjević Polju kao vojnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), te da nije vidio autobuse sa civilima. Todorović je rekao da mu je neko od uniformisanih lica naredio da iskopa jamu u blizini puta prema Cerskoj i on je to učinio jer je radio kao mašinista i vozio mašinu za utovaranje.

"Tada su dovedeni zarobljenici koji su ubijeni i bačeni u jamu. Dva ili tri tijela su ležala pored jame pa sam ih morao gurnuti, a zatim zakopati“, navedeno je u izjavi Todorovića, koju je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu 2010. godine.

Nakon toga, svjedok je izjavio da mu je neko od vojnika naredio da iskopa još jednu jamu na svega oko 50 metara udaljenosti od prve i to je uradio.

"Ovaj put su uniformisana lica naredila zarobljenicima koje su doveli, da uđu u jamu, i unutra ih sve pobili iz rafala“, navedeno je u Todorovićevoj izjavi koja je pročitana u sudnici.

Svjedok je naveo i da je dobio naređenje da ode u Cersku, gdje je zatekao oko 60 tijela koja su bila poredana uz put. Kako je izjavio, pošto se nije osjećao siguran da sam radi zakopavanje u Cerskoj vratio se u Konjević polje i od izvjesnog Milenka Simanića zatražio obezbjeđenje.

"Zadržao sam se svega sat vremena, dok sam tijela prekrio zemljom, nisam ih ukopavao“, izjavio je svjedok, navodeći da je kopao još jednu jamu pored koje su “vojnici ili policajci ubili oko deset osoba” koje je on morao gurnuti u jamu i zakopati.

Izjave svjedoka Todorovića su pročitane na suđenju Milanu Bogdanoviću, koji je optužen da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjem, zatvaranju i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Branitelj Petko Pavlović je prigovorio na releventnost ovih iskaza navodeći da se niti u jednom od njih ne spominje optuženi Milan Bogdanović.

Na ovom suđenju je svjedočio i Duško Nešković koji je rekao da je u julu 1995. godine bio pripadnik Šeste čete PJP Zvornik, na čijem je čelu bio Milan Bogdanović, kojeg je svjedok prepoznao u sudnici.

Nešković je ispričao da je u tom periodu bio angažiran u Konjević polju, gdje su stigli „nekoliko dana prije dešavanja u Srebrenici“. O dešavanjima u Srebrenici, kako kaže, saznao je tek kasnije, te se ne sjeća da su se zadaci unutar čete promijenili nakon tog događaja.

Svjedok je kazao da je vidio grupu civila koji su se u pratnji vojnika kretali u smjeru Vlasenice. Među civilima je bio Hasan, koji je zamolio da mu pomogne.  Nakon što vojnici nisu reagirali na izdvajanje Hasana iz grupe, svjedok je kazao da ga je odveo do kuće Dragiše Zekića kako bi ga pitao za prevoz.

Nešković je kazao da je kada su bili u kući Zekića prišao mu jedan vojnik i tražio da pomogne još jednom čovjeku kojeg su oslovljavali “načelnik iz Bratunca”.  Nakon što mu je rekao da stane do Hasana, svjedok je izišao iz kuće i kad se vratio više tih ljudi nije bilo.

Na pitanje člana Sudskog vijeća, Staniše Gluhajića, zašto je baš u tom trenutku izašao iz prostorije i ostavio kolegu samog, svjedok je kazao da na to nema odgovor, te dodao da se raspitivao o njima i saznao da su odvezeni za Bratunac.

Svjedok je također rekao da više nikada nije čuo ništa o Hasanu.

"Da je živ vjerovatno bi se pojavio negdje“, dodao je svjedok.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da za vrijeme boravka u Konjević polju nikada nije čuo ili vidio da je neki od pripadnika Šeste čete PJP Zvornik privodio neke ljude.

Suđenje se nastavlja 13. decembra.