BIH

Ekskluzivna lista lijekova koji će najviše pojeftiniti

"Dnevni avaz" u posjedu novog Pravilnika o cijenama medikamenata

A. NUHANOVIĆ

29.11.2016

Većina lijekova u Bosni i Hercegovini, nakon što u martu iduće godine na snagu stupi novi Pravilnik o cijenama, bit će jeftinija u prosjeku za oko deset posto. Dok će cijena pojedinih medikamenata, kako najavljuju iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, biti niža za čak 50 ili 80 posto, drugi neće uopće biti jeftiniji, jer se već plaćaju po cijeni koja je niža od maksimalne određene novim pravilnikom.

Referentne države

Da će mnogi naši građani, koji godišnje za lijekove izdvajaju pola milijarde maraka, osjetiti znatne uštede, pokazuju podaci do kojih je došao "Avaz". Kalkulacije cijena prije stupanja na snagu uradila je Agencija.  

Tako, naprimjer, lijek „bikalutamid“, koji se koristi u kontroliranju širenja raka prostate, a koji je koštao 188,79 KM u Republici Srpskoj i 161,36 u Federaciji, sada će u svim apotekama biti 91,67 maraka.

Mnogo manje novca izdvajat će i pacijenti koji svakodnevno uzimaju tablete za rak dojke, koje će, umjesto 107 maraka u RS i 93,93 u Federaciji, sada koštati 60,20 KM. Jeftinije su i tablete za želudac, ali i one za liječenje šizofrenije i depresije... 

cijene

Niža će biti i cijena lijeka „fluxx“, koji se koristi za sprečavanje krvnih ugrušaka, tromba. Nova cijena ovog lijeka, umjesto 25,41 KM, bit će 14,70 maraka. Lijek za snižavanje nivoa šećera u krvi „melpamid“, čija je cijena sada 5,29 KM, koštat će 3,60, dok će lijek „irumed“, koji se primjenjuje za liječenje povišenog krvnog pritiska i koji sprečava slabljenje srca, umjesto dosadašnjih 4,75 koštati 2,70 KM. 

Tijana Spasojević-Došen, šefica Odsjeka za informiranje o lijekovima i medicinskim sredstvima, u izjavi za "Avaz" kazala je da će maksimalna veleprodajna cijena lijeka biti određivana na osnovu veleprodajnih cijena lijekova u referentnim državama, ali koje, također, variraju. 

Gornja granica 

- Ovim pravilnikom utvrđuju se maksimalne veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju na recept. To, ustvari, znači da se određuje gornja granica veleprodajne cijene lijeka i ona je ista za cijelu BiH. Fondovi dalje sami određuju koju će cijenu lijeka plaćati i ona se može kretati u rasponu od nula do maksimalne veleprodajne cijene utvrđene Pravilnikom. Uloga Agencije je određivanje maksimalne veleprodajne cijene lijeka i kontrola i nadzor nad obaveznom primjenom Pravilnika - kazala je Spasojević-Došen. 

Lijekovi na recept čine 80 posto tržišta

Lijekovi koji se izdaju na recept čine otprilike 80 posto tržišta, što je vrijednost od oko 520 miliona KM. Iz Agencije napominju i da se ušteda od prosječno deset posto o kojoj se govori odnosi na iznos koji se izdvaja za lijekove na recepte godišnje. Odnosno, računa se da će fondovi i bolnice uštedjeti od 50 do 100 miliona KM godišnje.