VIJESTI

Jajce: Izložba "Anne Frank - historija, istorija, povijest za danas"

Na 32 panela

E. C.

29.11.2016

U Jajcu u okviru manifestacije Dani AVNOJ-a u Jajcu otvorena putujuća "Anne Frank - historija, istorija, povijest za danas" koja na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori. Vršnjački edukatori su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba.

- U Jajcu, vršnjački edukatori su učenici iz Srednje struktovne škole “Jajce” i Srednje škole “Nikola Šop”. Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank. Izradu izložbe Anne Frank ”Historija, Istorija, Povijest za danas” finansirala je Evropska unija, a prikazivanje izložbe u Jajcu omogućeno uz podršku Općine Jajce i naše institucije - rekli su u Muzeju II zasjedavanja AVNOJ-a.

Prije Jajca, izložba je prikazana u Mostaru, Sarajevo, Banja Luci, Maglaju i Odžaku.

Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena do 16.12.2016. godine, svakim radnim danima u periodu od 10 do 13 sati, a ulaz je besplatan.