VIJESTI

Uređivali crkvenu portu pa pronašli bunar

U Šekovićima u RS-u

Srna

29.11.2016

Neplanirano, kao neočekivani dar od Svevišnjeg, porta Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Šekovićima imaće uskoro još jedan prigodan sadržaj - bunar sa pitkom vodom, koji će služiti narodu da na tom mjestu zastane, utoli žeđ za vrelih ljetnih dana i pomoli se Bogu.

 Bunar je slučajno otkriven prilikom nedavnog uređenja crkvene porte, kada su majstori, gradeći staze oko hrama, ispod naslaga zemlje pronašli kamenu ploču pod kojom se pojavio bunar.

Sveštenik šekovićkog hrama, protonamjesnik stavrofor Dragan Tomić rekao je Srni da se ne zna tačno kada je na tom mjestu pronađena voda i izgrađen bunar, ali da postoje vjerovanja da je to bilo u periodu s početka 19. vijeka.

"Po predanju, tu gdje je nakon ovog rata izgrađena Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, nekada je bila kuća sveštenika Save Savića, a pored kuće bunar. U to vrijeme nije mogao svako ni da ga ima, već samo jaki domaćini, čuveni ljudi, koji su se trudili da u svom dvorištu imaju dobru vodu. Ali, nije to samo koristila sveštenička porodica, već, kako čujem od ljudi, to je bila jedina bunarska voda na koju je narod dolazio, sipao je i odavde nosio", kaže sveštenik Tomić.

Bunar će biti uređen na starinski način, od kamena, a pored njega biće izgrađena i kamena česma na koju će biti dovedena bunarska voda.

"Ubuduće ćemo na Bogojavljenje, svaki put, kada budemo osveštavali crkvenu vodicu, da osveštavamo i vodu iz bunara. Jer grehota je da se to mjesto na kojoj je vodu Bog dao, ne uredi kako dolikuje i da se ne slavi taj dar", ističe sveštenik Tomić.

Radove obavlja majstor kamenorezac Bratimir Babić Baja, porijeklom iz sela Pobedarje kod Šekovića. Godinama je već u Crnoj Gori, gdje za tamošnje gazde, kako kaže, gradi kuće, fontane, kamine, kapije i roštilje...

"Osjećam neko zadovoljstvo i čast da mogu nešto i ovdje da doprinesem, za našu opštinu i crkvu", rekao je Babić.