ZDRAVLJE U KUĆI

Istina o patlidžanu koju mnogi ne znaju

Nutritivna bomba za organizam

(D. K.)

29.11.2016

Postoji dosta namirnica o kojima se sve zna, a zapravo se zna vrlo malo i samim time, iako zdrave, nisu baš često zastupljene u obrocima. Jedna od takvih namirnica je i patlidžan - nutritivna bomba koja organizmu može donijeti štošta dobroga, samo ako ga se konzumira na redovnoj bazi.

Vlakna, najvažniji minerali, vitamini, kalcij, kalij, cink, fitonutrijenti... - neki su razlozi zbog kojih bi ga morali voljeti, ali ako ste na dijeti, želite smršati, onda je prava informacija za vas ta da patlidžan nema masti i ima jako malo kalorija, a zbog svog sastava dobro će vas zasititi tako da duže vrijeme neće osjećati glad.

patlidzan1

A osim što nema niti masti niti puno kalorija, patlidžan zapravo nema ni puno ugljikohidrata te je zbog svega toga odlična namirnica za regulaciju probave, krvnog pritiska, holesterola, dobra je i za dijabetičare, a kako je puna kalcija i željeza - odlična je za naše kosti i zube.

Patlidžan je bogat i željezom koji pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca koji pak pomažu brže dovesti molekule kisika u cijeli krvotok, odnosno organizam.

Koža koju neko običava skinuti također je leglo zdravlja, odnosno - fitonutrijenata koji pospješuju cirkulaciju te izvrsno djeluju na poboljšanje rada mozga.

I na koncu - vlakna. Ukoliko patite od zatvora vlakna iz patlidžana bit će pun pogodak za vaš problem, jer obilje vlakana neće samo pospješiti probavu već će ubrzo početi "tjerati" toksine iz probavnog trakta i tako vas puno brže potjerati na toalet.

patlidzan

Patlidžan je osim toga i ljekovit - a njegova primjena u kulturama širom svijeta različita je - u Nigeriji ga primjerice koriste kao kontracepciju, u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste ga za liječenje bolova, kostobolje, neuralgije, gastritisa, želučanih problema, a primjenom izvana liječe se reume, opekline, crvenilo kože. 

Zbog svega toga pomalo je nejasno zašto patlidžan sam po sebi nije popularniji i zastupljeniji u kuhinji, posebno zato što je i način pripreme zaista šarolik. Kada je svjež (a ne star i gorak) njegovo meso nježnog okusa savršeno se sljubljuje s brojnim povrćem te samim time komotno može zamijeniti ulogu mesa u obroku.

Doduše, sam patlidžan neće vam dati potrebnu količinu proteina kao meso, ali će vam zato dati druge važne nutrijente i pregršt ideja za nešto drugačiji obrok. Jer patlidžan je odličan ako ga se kuha, pirja, peče, poha, prži, puni, pravi na roštilju ili se od njega radi pire, piše Index.hr.

patlidzan

I sve to od namirnica koje, recimo sada i to, sadržava čak 88 posto - vode.