LIFESTYLE

Emma danas slavi 117. rođendan: Italijanka je posljednja živa osoba rođena u 19. stoljeću!

Najstarija osoba na svijetu

(D. K.)

29.11.2016

Talijanka Emma Morano danas slavi 117. rođendan i posljednja je osoba u svijetu za koju se zna da je rođena u 19. stoljeću.

Vitalna i brbljiva starica rođena je 29. novembra 1899. u gradiću Civiasco u Pijemontu još za vladavine kralja Umberta I. Prošli je mjesec za AFP otkrila da je tajna njezine dugovječnosti u izbjegavanju uobičajenih doktorskih savjeta.

- Svakodnevno pojedem tri jaja i to je to. I kekse, ali ne mogu ih pojesti puno jer nemam zuba - rekla je Morano u intervjuu za AFP.

morano

Na komodi u njenoj sobi u sjevernome talijanskom gradu Verbaniji s ponosom je istaknuta potvrda Guinnessovih svjetskih rekorda po kojoj je i službeno najstarija osoba na svijetu.

Morano je svjesna toga da je njezina životna godišnjica zanimljiva brojnim ljudima iz cijelog svijeta.

- Ljudi samo dolaze. Ja nikoga ne pozivam, ali oni stižu… iz Amerike, Švicarske, Austrije, Torina, Milana… dolaze me vidjeti - ispripovijedala je uz osmijeh. 

morano1

Dodaje da nije sigurna hoće li ove godine jesti rođendansku tortu jer joj “prošlogodišnja nije dobro sjela, iako je pojela samo komadić”.

Među posjetiteljima će ove godine, uz članove njezine obitelji biti i gradonačelnica Verbanije Silvia Marchionini.

No godine su uzele danak. Unatoč britkome umu Emma vrlo loše čuje, teško govori i ne vidi dobro, pa ne može gledati televiziju, zbog čega puno vremena provodi spavajući.

morano2

U njenu čast ove će se godine u gradskome teatru premijerno izvesti biografska muzička predstava pod nazivom “Žena koja je živjela u trima stoljećima”.