LIFESTYLE

Nevjerovatno: Iz zraka snimljeno netaknuto pleme, avion gađali strijelama

Zakonom zaštićeno od 1992. godine

(Al. Ti.)

29.11.2016

Nevjerovatne fotografije plemena netaknutog civilizacijom okupirale su pažnju svjetskih medija.

Fotografije pokazuju zajednicu koja se procjenjuje na oko 100 ljudi u za njih začudnom susretu s avionom koji ih je slikao, a koji su gađali strijelama, piše Daily Mail.

Oni pripadaju Yanomami narodu i žive na području od Venezuele do Brazila. Iako ih naučnici i istraživači puštaju da na miru žive svoje živote, postoji opravdan strah da će brzo nestati, a najveću prijetnju predstavljaju im ilegalni rudaru koji tragaju za zlatom. Postoji bojazan i da će se zaraziti nekom bolešću za koju još nisu stekli imunitet ili da ne dođe do fizičkog sukoba između plemena i rudara. Zbog svega toga, mnogi žele vidjeti i dodatne akcije za njihov spas.

Naime, područje na kojem se smatra da živi oko 22 hiljade članova izvornim plemena, zakonom je zaštićeno od 1992. godine, no zbog oko 5 hiljada tragača za zlatom koji tamo lutaju, postoji mnogo bojazni. S druge strane, agencije i udruge koje brinu o njihovoj zaštiti suočavaju se s rezovima u proračunu.

"Ono što znamo o njima je da imaju nastambe za porodice. Love životinje, pecaju ribe i bave se vrtlarstvom te poznaju preko 500 biljnih vrsta. Vođe plemena su šamani koji udišu halucinogene supstance i vjeruju da komuniciraju s duhovnim svijetom", zaključio je aktivist za njihovu zaštitu Davi Kopenawa.