BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

U trećem kvartalu Vlada i Skupština BPK Goražde nisu usvojili niti jedan zakon

CCI predstavio izvještaj o radu Vlade i Skupštine BPK Goražde

Al. B.

29.11.2016

Skupština i Vlada BPK Goražde bilježe pad intenziteta rada i u trećem kvartalu ove godine nisu usvojile niti jedan zakon, navodi se u izvještaju CCI-a o radu kantonalnih institucija u Goraždu u prvih devet mjeseci ove godine.

U ovom periodu Skupština je zabilježila najlošiji kvartalni rezultat u svom mandatu.

- Ukupni rezultati Skupštine u prvih devet mjeseci 2016. godine su ispod prosjeka iz prethodnog mandata. Četvrtina mjera kojima se Skupština i bavila bila je posvećena razrješenjima i imenovanjima - kazao je Alen Čular, konsultant za monitoring CCI.

Ipak, uprkos niskoj produktivnosti, CCI ističe usvajanje bitnih dokumenata poput strategije razvoja BPK. Skupština u trećem kvartalu nije održala nijednu redovnu, ali jeste dvije tematske, od kojih je jedna prekinuta zbog neodgovornog ponašanja poslanika i nedostatka kvoruma.

S druge strane, Vlada BPK je realizirala 968 mjera i postigla najbolji rezultat u posljednjih šest godina kada je o općoj produktivnosti riječ.

- Međutim, većina mjera su dnevno operativnog karaktera – različite odluke, saglasnosti, koje i ne idu prema Skupštini, čine 70 posto svih razmatranih mjera, a izvještaji i informacije dodatnih 15 posto - ističe Čular.

Upozoreno je da, kašnjenjem sa usvajanjem nacrta i prijedloga budžeta, Vlada krši zakon o budžetima u FBiH, a svojim sastavom i zakon o ravnopravnosti polova u BiH. Do kraja godine od Vlade i Skupštine BPK Goražde iz CCI-a očekuju usvajanje nacrta budžeta i programa rada za 2017. godinu. U izvještaju je istaknuto da su, zbog primjene novog pravilnika o raspodjeli javnih prihoda od strane ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, prihodi BPK Goražde u prvih sedam mjeseci bili manji za trećinu.