GLOBUS

Pronađen DNK neonacističkog ubice: Nakon 15 godina riješena misterija brutalno ubijene djevojčice u Njemačkoj

Stravičan slučaj

Redakcija

29.11.2016

Jedna od najvećih njemačkih misterija dobila je svoj epilog nakon što je DNK neo-nacističkog masovnog ubice Uwea Bönhardta pronađen na ostacima nestale djevojčice Peggy Knobloch.

Bönhardt i njegov prijatelj Uwe Mundlos počinili su samoubistvo 2011. nakon neuspjele pljačke banke s kojom su htjeli finansirati svoju neonacističku organizaciju Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU) koja je između 2000. i 2007. ubila devet migranata i jednu policajku.

'Nacistička mlada' Beate Zschäpe (41) kazala je sucima da želi svjedočiti o brutalnoj smrti devetogodišnjakinje koju je, smatra se, ubio jedan od njenih ljubavnika.

Zschäpe, koja je jedina živa iz NSU ćelije, trenutno je na suđenju zbog svoje uloge u ubistvima. I Bönhardt i Mundlos bili su njezini ljubavnici, a na njihovim kompjuterima nakon njenog hapšenja pronađena je pornografija i nacistička propaganda.

Sada te kompjutere ponovo pregledaju kako bi otkrili još tragova koji se tiču smrti malene Peggy Knobloch.

Brojne igračke, uključujući i medvjedića, pronađena su u skrovištu olupine njihovog karavana kojeg je Zschäpe zapalila nakon što su se njezini kolege ubili.

U njihovom skrovištu policija je pronašla i igru Pogromoly koju su sami izmislili, a sličnu Monopolyju, u kojoj je pobjednik onaj koji prikupi najveći broj Židova u plinskoj komori.

Peggy Knobloch - često nazivana njemačkom Maddie McCann - imala je samo devet godina kada je nestala u maju 2001. godine.

Nakon što se nije vratila iz škole, osim u Njemačkoj sedmicama su je tražili i u Turskoj i Češkoj, ali je nisu pronašli. Unatoč tome, mentalno zaostao muškarac iz područja gdje je Knobloch nestala, priznao je 2002. godine da je ubio djevojčicu samo da bi prikrio činjenicu da ju je seksualno zlostavljao. Muškarac je kasnije povukao svoje priznanje, no osuđen je na život u zatvoru te je poslan u psihijatrijsku bolnicu na služenje kazne. Muškarcu je 2014. godine zatvorska kazna poništena te je pušten.

Ranije ove godine, skupljači gljiva pronašli su njeno tijelo samo 15 kilometara od doma, a 150 kilometara od mjesta gdje su se Bönhardt i Mundlos ubili 2011. Divlje životinje oskrvnavile su njen 'grob'.

Zschäpe, čije suđenje traje od 2013. i još mu se ne nazire kraj, kazala je svom advokatu Mathiasu Graselu da želi odgovoriti na pitanja oko Peggy.  Njene riječi bit će saslušane 5. decembra.