GLOBUS

Nevjerovatna slučajnost: Pablo Escobar je prije 27 godina bombom srušio avion iznad Kolumbije

Datum je gotovo isti

Redakcija

29.11.2016

Avion u kojem se nalazila 81 osoba (72 putnika i 9 članova posade) srušio se uoči slijetanja kod grada Medellina u Kolumbiji, javlja AFP. 

Poginulo je najmanje 76 ljudi, a petero ih je preživjelo. U toku je akcija spašavanja. Bolivijski avion, prema prvim informacijama, tražio je hitno slijetanje u zračnu luku u Medellinu. Dozvolu je dobio, no u tom trenutku nestala je komunikacija. 

Slučajnost je htjela da se ovaj nesretni događaj dogodio 27 godina nakon jedne od najvećih avionskih nesreća u kolumbijskoj historiji, a koju je režirao narkoboss Pablo Escobar.

Datum je gotovo isti, Escobar je let 203 Avianca Airlinesa, koji je letio iz Bogote u Cali, srušio 27. novembra 1989. godine.

Bomba u koferu putnika

U toj nesreći poginulo je 107 putnika i članova posade, a ubijeno je i troje ljudi na tlu koje su pogodili ostaci aviona kojeg je potpuno uništila bomba. Prema kasnijoj istrazi, bomba je bila postavljena u koferu jednog putnika. Bio je to najkrvaviji napad od stotina napada koje su izveli Escobar i njegovi plaćenici, članovi Medellin kartela. Escobar je mislio da će u avionu biti Cesar Gaviria Trujillo, predsjednički kandidat. No, on se igrom slučaja nije našao u avionu, a uskoro će, kao glavni neprijatelj moćnog Escobara, postati i predsjednik Kolumbije. No, među ubijenima su bila dva Amerikanca, a upravo će ta nesreća zgroziti javnost i natjerati vlasti, kako kolumbijske tako i američke, da pritisnu Escobara. 

Escobar je bio najveći narkodiler u historiji, a dnevno je u SAD švercao kokain vrijedan milione dolara. Prema nekim informacijama, dnevno je znao zaraditi do 70 miliona dolara. U jednom je trenu kontrolirao, procjenjuje se, oko 70 posto svjetskog prometa kokainom. Ipak, uprkos svom novcu i moći, posljednje godine svog života je proveo u bijegu i skrivanju kako od vlasti tako i od konkurencije. Ubijen je u decembru 1993. u Medellinu.