VIJESTI

Na Predstavničkom domu usvojen i Nacrt zakona bankama

Jedan od uvjeta MMF-a

A. Du.

29.11.2016

16:15 Poslanici su podržali Nacrt Zakona o bankama, koji je i jedan od uslova MMF-a za odobrovanje naredne tranše kredita. Ministrica je rekla da je ovaj zakon donesen kako postojeći mehanizmi nisu dovoljni ni odgovarajući za rješavanje problematičnih banaka i ne omogućavaju dovoljno brzu i efikasnu intervenciju nadležnih tijela, ne osiguravaju u potrebnoj mjeri održavanje ključnih funkcija banke, a tako ni očuvanje financijske stabilnosti.

-Zakon o bankama omogućava tijelu koje će ubuduće biti nadležno za restrukturiranje, odnosno Agenciji za bankarstvo FBiH, da raspolaže širim spektrom djelotvornih mjera, odnosno instrumenata koji omogućuju blagovremenu i efikasnu intervenciju nad problematičnom bankom.. Zakon uspostavlja i pravni okvir za restrukturiranje banaka u Federaciji BiH radi poduzimanja mjera koje bi trebalo da, u uslovima financijske krize, spriječe ili ublaže nastupanje kriznih situacija kako kod pojedinačne banke, tako i kod bankarskog i financijskog sustava u cjelini – navela je ministrica.

15:27 Nakon pauze od sat i po nastavljeno je zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Većinom glasova usvojen je Nacrt zakona o registru finansijskih izvještaja, koji podrazumijeva dalje provođenje reforme iz oblasti računovodstva u skladi sa standardima EU. Ovaj zakon predviđa objavu godišnjih finansijskih izvještaja na stranici Finansijsko informatičke agencije (FIA) radi transparentnosti teradi osiguranja investitorima da donose dobre odluke o investicijama.

13:25 Predstavnički dom usvojio je rebalans budžeta za 2016. godinu. Ministrica finansija Jelka Milićević obrazložila je Izmjene i dopune Budžeta Federacije BiH za 2016. godinu koji iznosi 2.517.180.917  KM, što je za 81,6 miliona KM ili tri posto manje u odnosu na postojeći.

On je istakla da je rebalans budžeta predložen prije svega zbog izostanka druge tranše MMF-a te sredstava Svjetske banke od 210 miliona KM. Nedostajuća sredstva od projekta DPL (kredit za razvojnu politiku) Svjetske banke i druga tranša Međunarodnog monetarnog fonda, kako je istakla ministrica, zamijenjena su alternativnim izvorima finansiranja, odnosno primicima od domaćeg pozajmljivanja.

- Smanjenja su planirana sredstava po osnovu zajmova primljenih kroz državu u iznosu od 209,5 miliona KM, dok su primici od domaćeg zaduživanja putem obveznica povećani za 100 miliona KM, a od trezorskih zapisa smanjeni za deset miliona KM – kazala je ona.

Predsjednik Kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da parlamentarci nemaju uvid u to gdje će Vlada FBiH tršiti budžetska sredstva.

- Očito je da rasti prihodi koji se direktno uzimaju od građana. Vlada je poskupila svoje usluge prema građanima. S druge strane u rebalansu nema sredstava za uvezivanje radnog staža radnicima u industriji. Također Vlada je povećale naknade ministrima i drugim funkcionerima – rekao je Karajbić. Podsjetio je da je Parlament usvojio zaključak da se u rebalansu povećaju sredstva paraplegičarima te je upitao zašto Vlada ne poštuje zaključak Parlamenta.

Poslanik SBB-a Faruk Ćupina upitao je zašto su usmjerena sredstva predviđena za zapošljavanje na druge stavke. Korigirati budžetske stavke pogotovo zbog povjerenja javnosti.

Poslanica SBB-a Zana Marjanović ukazala je na to da u rebalansu uprkos apelima nisu povećana sredstva za kinematografiju, te da su, naprotiv, umanjena za 514.000 KM u odnosu na 2015.

Poslanik SDP-a Nermin Nikšić govoreći o aktivnostima Vlade na izradi rebalansa budžeta rekao je „sve ljude možete varati neko vrijeme, neke ljude možete varati sve vrijeme, ali ne možete sve ljude ljude varati sve vrijeme“.

Ministrica Milićević demantirala je tvrdnje da se odustalo od projekta samozapošljavanja kazavši da se sredstva za ovaj projekat isplaćuju sukcesivno iz budžeta. Negirala je i optužbe da se u mandatu ove Vlade povećao broj zaposlenih, kazavši da je prema posljednjim podacima iz septembra smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi FBiH za oko 150 ljudi.

- Nije sve tako banalno kako se želi prikazati – poručila je ministrica Milićević.

11:40 Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trenutno je u toku. Zastupnici su pihvatili da prijedlog šefa Kluba SDA Ismeta Osmanovića da se izmjene Zakona o Komisiji za vrijednosne papire razmatraju po hitnom postupku. Za razmatranje ovog zakona po hitnom postupku glasali su poslanici SDA, SBB-a, HDZ-a BiH, suzdržani su bili poslanici DF-a, BPS-a i HDZ-a 1990, dok su protiv bili poslanici SDP-a i Naše stranke.

Ismet Osmanović obrazložio da , nakon nekoliko pokušaja imenovanja nove Komisije za vrijednosne papire postoji zastoj.

- Komisija koja je imenovana 2004., 2009, istekao joj je mandat, od 2009 je nastavila raditi ali joj nije riješen status tako dasu neke odluke otišle do Vrhovnog suda koji je presudio u korist tražilaca. Desilo se da je Parlament FBiH 22. novembra 2013. donio autentično tumačenje koje je pokrilo rad Komisije. Ali pošto od 2009. ona radi u tehničkom mandatu pojavila se potreba hitnog imenovanja Komisije. Predsjedništvo je imalo probleme da se imenuje najmanje dva člana iz prethodnog mandata. Tako treba izmjeniti zakon da se svih pet članova Komisije biraju ponovo. Da se briše član koji podrazumijeva da se jedan član Komisije treba biti inozemni stručnjak – kazao je Osmanović.

Poslanik SBB-a Faruk Ćupina rekao je da „upravo i zbog lošeg funkcioniranja ove komisije imamo i ovakvu ekonomsku situaciju“.

- Mandat im traje od punih 12 godina, od čega je 7 godina izvan zakonskog mandata. Trenutni saziv čine tri a ne pet članova jer su dva napustila funkciju – kazao je on.

Ćupina je uložio amandman da se briše član 17. Zakona da članovi komisije ne budu amnestirani za određena krivična djela.

- Kakav je to apsurd da se ovi ljudi ne mogu krivični goniti. Time se narušava jednakost građana pred zakonom – kazao je on.