VIJESTI

"Avaz" o kriminalnim radnjama zbog kojih je danas uhapšeno sedmero ljudi pisao još u februaru 2015.

Akcija "Urban" po nalogu Tužilaštva KS

E. Ma.

29.11.2016

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, jutros su  su započeli akciju kodnog naziva „Urban“, usmjerene protiv organiziranog kriminala.

U okviru ove akcije danas su uhapšeni Fahrudin Oručević, bivši SDP ministar u Vladi KS, Narcis Behlilović, bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu,  Irfan Turković, prodekan, Kenan Softić vještak, Nedžad Bubica, brat Jusufa Bubice i vlasnika firme "Lake", Enes Begović, stručni savjetnik za urbanizam u Novom Sarajevu, Lamija Maglić, službenica za inspekcijske poslove Novo Sarajevo.

Atraktivno zemljište

Inače, „Avaz“ je o ovim nezakonitim radnjama pisao još u februaru 2015. godine.  Upozorili smo tada da Uprava Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu atraktivno zemljište na Marindvoru, u centru Sarajeva, nedaleko od zgrade državnih institucija, pokušava na vrlo sumnjive načine dati privatnoj kompaniji „Lake“, koja na toj lokaciji želi graditi hotel.

- Dobro osmišljen scenarij pokušaja dodjeljivanja zemljišta privatnoj firmi, koja je, kako saznajemo, u vlasništvu Džemala Bubice, brata ministra saobraćaja u Vladi KS Jusufa Bubice (BPS), počeo je prije nekoliko godina.Zbog sumnji, kako tvrde, u očit kriminal i mutne radnje na štetu Kantona Sarajevo, a prema zahtjevu nekoliko ministara, ovaj slučaj će, najvjerovatnije, završiti u Tužilaštvu KS. Kako saznajemo u vrhu Vlade, na sjednici su svi ministri bili protiv odluke o dodjeli zemljišta firmi „Lake“, samo je ministar Bubica bio za! – piše u tekstu.

Upozoravali smo tada da je indikativan način na koji je firma „Lake“ uopće došla u situaciju da joj se pokloni jedna od najatraktivnijih lokacija u državi. Prema dokumentaciji koja jejoš tada bila u posjedu „Avaza“, ova firma je dobila posao sanacije zgrade Elektrotehničkog fakulteta.

- No, iako se radi o milionski vrijednim radovima, Radna grupa za izbor najpovoljnijeg ponuđača, u kojoj je bio i dekan Elektrotehnike Narcis Behlilović, nije raspisala javni tender, iako je po zakonu morala. Posao su kao „najpovoljnijem ponuđaču“ dali firmi „Lake“! Ova firma je potom sanirala dijelove zgrade Elektrotehničkog fakulteta, a radovi su koštali 3.179.269 KM. S obzirom na to da fakultet nema novca da plati sanaciju, a nije ga imao ni prije sklapanja ugovora, u dokumentaciji se navodi da u zamjenu za izvršene radove firmi „Lake“ žele dati zemljište na Marindvoru. Zemljište, prema procjeni, vrijedi 2.593.500 maraka – piše u tekstu.

zemljiste

Zemljište na Marindvoru: Jedna od najatraktivnijih lokacija u državi

Sumnjive okolnosti

I iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS tvrdili su da je posao firmi „Lake“ dodijeljen nezakonito. 

- Većina kantonalnih ministara zbog vrlo sumnjivih okolnosti i saradnje Elektrotehničkog fakulteta i firme „Lake“ tvrdi da se radi o očitom kriminalu i osmišljenom scenariju otimačine atraktivnog državnog zemljišta!? Osim što je Vlada odbila prijedlog fakulteta, dokumentaciju koju su dobili proslijedit će i Tužilaštvu KS – napisali smo u februaru 2015.

Behlilović: Sve po propisima

Razgovarali smo tada i sa Narcisom Behlilovićem rekao nam je da je sve rađeno prema zakonskim propisima.

- U svemu je učestvovala i Vlada KS. Što se tiče dokumentacije, o sanaciji zgrade i našeg zemljišta neka Vlada sve preda tužilaštvu. Mi imamo dokumentaciju. Sve smo radili u dogovoru s Vladom - rekao je Behlilović.

VEZANI TEKST >>> ETF na prevaru gubi milionski vrijedno zemljište