NOGOMET

Jeziva priča brazilskog kluba kojem je sezona iz snova okončana na tragičan način

Avionska nesreća u Kolumbiji

Redakcija

29.11.2016

U avionskoj nesreći koja se dogodila u blizini kolumbijskog Medellina sudjelovali su i članovi brazilskog nogometnog kluba Chapecoense. Posljednje vijesti otrkivaju kako su neki nogometaši preživjeli te da je odbrambeni igrač Alan Ruschel doveden u bolnicu s povredama.

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavila posljednja fotografija i posljednja snimka članova Chapecoensea iz zračne luke i samog aviona.

Chapecoense je klub koji je ove godine proživljavao svoje najljepše dane tokom 43 godine postojanja. Osnovani 1973., u najviši rang brazilskog nogometa plasirali su se 2014. nakon 25 godina izbivanja, osvajanjem drugog mjesta u drugoligaškoj konkurenciji.

Ove su sezone doživjeli pravu renesansu jer osim solidnog plasmana u prvenstvu (kolo prije kraja drže deveto mjesto) izborili su finale Copa Sudamericane, drugo po snazi južnoameričko fudbalsko takmičenje.

Copa Sudamericana ekvivalent je Europa ligi, a iako oni najjači tamo ne igraju, postoji pregršt kvalitetnih klubova koji se takmiče za ovaj prestižni trofej.

Dvaput kao autsajderi bolji od Argentinaca

Chapecoense je u finalu trebao igrati s jednih od najboljih i najpoznatijih kolumbijskih klubova, Atletico Nacionalom, nakon što su u polufinalu zahvaljujući golu u gostima eliminirali argentinski San Lorenzo.

Prije toga su u četvrtfinalu s ukupnih 3:1 bili bolji od kolumbijskog Juniora, a na samom početku knockout faze, u osmini finala, poslije 210 minuta velike bitke nije s još jednim argentinskim klubom - Independienteom - nije bilo golova pa se pristupilo jedanaestercima gdje su Brazilci slavili s 5:4.

Kapiten kluba i najpoznatije ime je Cleber Santana, 35-godišnji veznjak koji je svojevremeno igrao za Atletico Madrid. U timu su svi Brazilci, a jedini stranac je argentinski napadač Alejandro Martinuccio.

Osim spomenutog odbrambenog igrača Alana Ruschela, još su sedmorica igrača u Chapecoenseu na posudbi.

Prema Transfermarktu, kadar prve momčadi Chapecoensea vrijedan je 24.55 milijuna eura, a na najveći iznos procijenjeni su vratar Danilo, lijevi bek Dener te napadač Ananias.

U prošlom prvenstvenom kolu poraženi su od Palmeirasa koji je tom pobjedom potvrdio titulu prvaka. Ove srijede trebali su gostovati kod Atletico Nacionala, a onda 7. novembra pokušati napraviti historijski rezultat na stadionu Couto Pereira u Curitibi (na svojoj Areni Conda ne smiju igrati jer nema kapacitet od barem 40.000 mjesta). Nažalost, od svega toga neće biti ništa...

screenshot-1