LIFESTYLE

Amsterdam: Preminuo "Karate Bob", ex-jugoslavenski obavještajac

Jugoslavenski ''James Bond'' koji je ubijao za Tita!

A.Hu.

29.11.2016

U Amsterdamu je u šezdeset devetoj godini života umro Slobodan Mitrić, poznatiji kao ''Karate Bob'', bivši špijun Josipa Broza Tita, kako su ga četiri decenije predstavljali holandski mediji.

U Holandiju je stigao 1973 godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio tri Srbina zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, "Karate Bob", kako su ga zvali zbog znanja karatea, tvrdio je uporno da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Sud ga 1986 godine, nakon izdržane kazne, ne vraća u tadašnju Jugoslaviju zbog procjene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Holandija ipak proglašava "nepoželjnim strancem". I pored teških životnih prilika, praktično bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno živi u Amsterdamu.

Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne u haškom Scheveningenu piše memoare koje mu holandski izdavači rado objavljuju pod naslovom "Titov tajni agent" (Geheim agent van Tito) a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski "James Bond" gdje potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama tzv. Istočnoga bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji a pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

Od smrti holandske partnerke 2006 godine holandske vlasti odbile su mu dodijeliti bilo kakva socijalna primanja, smještaj kao i zdravstvenu zaštitu. Kada je ministar Gerd Leers odlučio 2012 godine da je njegov povratak u Srbiju siguran već je bio obolio.

Posljednje dane proveo je u zatrpanom tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gdje je ubrzo i umro.