VIJESTI

Stanje na putevima u BiH: Poledica, jaki udari vjetra i učestali odroni zemlje i kamenja

Informativni centar BIHAMK-a

Mi. K.

29.11.2016

Ugaženi snijeg na kolovozu mjestimično usporava odvijanje saobraćaja u višim planinskim predjelima, podaci su iz Informativnog centra BIHAMK-a.

Izdvajaju se putni pravci Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Olovo-Kladanj, Travnik-Donji Vakuf, Bugojno-Novi Travnik, Gornji Vakuf-Prozor, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Kupres.

U ostalim dijelovima naše zemlje, saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila. Zbog izrazito niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

U južnim i jugozapadnim krajevima, vozači se upozoravaju na jake udare vjetra. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skreće se pažnja na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Vozačima se savjetuje oprezna vožnja te podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima M-19.3 Rogatica-Ustiprača, M-6 Stolac-Ljubinje, M-4 Teslić-Kotor Varoš, M-18 Tuzla-Ugljevik i M-16 Banja Luka-Jajce.

Na mjestima izvođenja sanacionih radova saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo magistralne puteve: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Tuzla-Priboj.

Zbog radova na području Hrvatske, vozače upozoravamo na moguće gužve i duža zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.