OSTALI SPORTOVI

U srijedu odluka: Carlsen - Karjakin 6:6

Na rasporedu dramatično finale naslov prvaka svijeta u šahu

(Fena)

28.11.2016

Posljednja, dvanaesta partija dvoboja za naslov svjetskog šahovskog prvaka između aktualnog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena i izazivača Rusa Sergeja Karjakina nakon mirne pozicijske igre i brze izmjene gotovo svih figura završena je remijem već u 30. potezu, pa je dvoboj standardnim tempom završen neodlučenim rezultatom 6-6.

Slijedi jedan dan odmora, a u srijedu 30. studenog na rasporedu je dramatično doigravanje za naslov prvaka.

Prema pravilniku, najprije će se doigravati u mini-dvoboju od četiri partije ubrzanim tempom, pri čemu će svaki igrač za cijelu partiju imati samo 25 minuta, uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza.

Ako ni tada ne dođe do odluke, ako taj dvoboj završi rezultatom 2-2 doigravanje bi se nastavilo mini-dvobojem od dvije brzopotezne partije na pet minuta po igraču, uz dodatak od tri sekunde poslije svakog odigranog poteza.

U slučaju neodlučenoga rezultata još četiri puta igrali bi se brzopotezni mini-dvoboji od dvije partije. Ako se ni nakon 10 takvih partija ne bi narušila ravnoteža slijedila bi odlučujuća brzopotezna partija s vremenskim hendikepom (4 protiv 5 minuta), pri čemu bi igraču s četiri minute bio dovoljan i remi za naslov svjetskog prvaka.

S obzirom da Magnus Carlsen trenutno nosi naslov svjetskog prvaka i u ubrzanom i u brzopoteznom šahu, u doigravanje on ulazi kao favorit.

Inače, meč se igra u New Yorku.