BIH

SDA odbacuje navode Glavnog odbora SDP-a

Iz službe za odnose sa javnošću

Fena

28.11.2016

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je da sa indignacijom odbacuje navode Glavnog odbora SDP-a kojim se pokušava SDA-u održati moralna lekcija iz antifašizma.

Ističu da, što se tiče Mustafe Busuladžića, on nije bio fašista niti ratni zločinac, a "zločin su počinili oni koji su ga u 31. godini života strijeljali bez regularnog suđenja i prava na odbranu".

- Fašizam koji je harao devedesetih godina prostorima raspadajuće Jugoslavije izašao je, između ostalog, i ispod komunističkog šinjela. Neki lideri formirani i ukalupljeni u komunističkom totalitarizmu, u miraz nacionalističkim režimima donijeli su šovinizam, militarizam i kult ličnosti - navedeno je u saopćenju.

Naglašavaju da su takvi fašističkim metodama poubijali, u konc-logore odveli, iz domova istjerali milione nedužnih ljudi, a Josipa Broza iz glavnih ulica gradova kojim su zavladali. Izuzetak na teritoriji bivše Jugoslavije, kako se dodaje,  bio je dio Bosne i Hercegovine pod kontrolom Armije BiH i političkom dominacijom SDA na čijem čelu je bio Alija Izetbegović.

- Bošnjaci vrlo dobro pamte i dobrobiti progresa i emancipacije, ali i zlo tiranije, negiranje identiteta, montirane procese i progone iz vremena komunističke vladavine. Stoga ne treba nikoga, pa ni SDP ni njihovog "druga" Milorada Dodika, čuditi što je SDA dosljedno preuzela štafetu antifašizma - saopćeno je, između ostalog, iz Službe za odnose s javnošću SDA.