GLOBUS

Hit na društvenim mrežama: Pobjednički selfie direktno s ulica Mosula (FOTO)

Novi trend na linijama fronte u Mosulu

(A. S.)

28.11.2016

Novi trend na linijama fronte su pobjednički selfiji i video-snimci koji rat čine bližim nego ikada ranije i omogućavaju iračkim civilima da uživo prate dešavanja na liniji fronta.

Kada je prošlog mjeseca počela bitka iračkih snaga za preuzimanje Mosula od ISIL-a, mnoge je uznemirila ideja o tome da se rat uživo emituje preko Facebooka, piše The Independent.

selfie-2

Rat se emitira uživo emituje preko Facebooka

I dok se takva vrsta emitiranja ne razlikuje mnogo od prijenosa uživo, mogućnost da se reagira na slike tenkova koji se kreću je novina 21. stoljeća.

Među Iračanima na društvenim mrežama fotografija iz kokpita lovca F16 je postala viralna, baš kao i slika zarobljenika ili preživjelog u napadu automobila bombe.

selfie-5

Jedan od pobjedničkih selfiea

Uočljiv je i novi trend - pobjedničkih selfija.

Budući da vojnici nose sa sobom pametne telefone s kamerama i internetom neko ko prati Facebook stranice i Twitter naloge povezane s određenim jednicama može dobiti uvid o tome kako operacija napreduje prije nego što to objave iračke vlasti na zvaničnim medijima.

 

selfie-3

Često se može dobiti i informacija više 

- U ratnim zonama ljudi često koriste socijalne mreže kao prvenstveni izvor informacija. Naravno da su ti izvori pristrasni, ali ako znate koje naloge da pratite, često možete dobiti informaciju i prije nego što ona bude zvanično objavljena - kaže dr Jaan-Marc Rickii, istraživač na Kraljevskom koledžu Londonu za Indipendent.

Uz sve to vrijedi napomenuti da je trenutno je mala opasnost od odavanja položaja preko postova koji sadrže i tačnu lokaciju onog ko ga postavlja, budući da je ISIL u defanzivi u borbi za grad.

selfie-4

Mnogi su i svoja ranjavanja objavili na društvenim mrežama