BIH

Sudiji osumnjičenom za pedofiliju određen jednomjesečni pritvor

Nakon što je Sud u Tuzli naložio ponovno odlučivanje

A. Du.

28.11.2016

Darku Župariću, suspendiranom predsjedniku i sudiji Općinskog suda u Orašju, osumnjičenom za pedofiliju, ovaj sud u ponovnom je odlučivanju odredio jednomjesečni pritvor.

Kako saznaje "Avaz", nakon što je prvobitno Općinski sud Orašje odbio zahtjev Tužilaštva Posavskog kantona da Župariću bude određen pritvor, njegov predmet otišao je u Kantonalni sud u Odžaku.

No, ovaj sud zadržao je pravo da predmet uputi Kantonalnom sudu u Tuzli, i to zbog bojazni da bi moglo biti pristrasnosti. Sud u Tuzli potom je Općinskom sudu Orašje naložio da ponovo odluči u ovom predmetu, što je i učinjeno. Kako nam je preneseno, prebacivanje predmeta u drugi kanton koristi se u bh. pravosuđu, iako rijetko.

S druge strane, naši izvori prenijeli su nam da je u proteklim danima za Župarićem doslovno pokrenuta potraga, s obzirom na to da mu policija, nakon što je pušten na slobodu, nije pružila odgovarajući nadzor, iako se radi o osumnjičeniku za spolni odnos s djetetom, za šta ga Tužilaštvo tereti. U konačnici, on je pronađen te mu je određen pritvor.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH ranije je donijela odluku kojom se Darko Župarić privremeno udaljava s dužnosti predsjednika i sudije Općinskog suda u Orašju do okončanja istrage protiv njega.