VIJESTI

Novi detalji o bandi koja je krijumčarila i kupovala maloljetnike iz BiH za krađe

Saopćenje policije u Madridu u Španiji

Fena

28.11.2016

Španska policija uhapsila je u Barceloni 16 članova bande koja je iz Bosne i Hercegovine krijumčarila žene i djecu te ih prisiljavala da pljačkaju u podzemnoj željeznici i turističkim mjestima po Španiji, na jugu Francuske i u Italiji, saopćila je u ponedjeljak policija u Madridu.

 “Klan Bošnjakinja”, organizacija sastavljena od nekoliko porodica, trgovala je mladim ženama i maloljetnicama, razmjenjujući ih za oko 5.000 eura, pa ih slala u različite gradove u pljačku, navela je nacionalna policija na svojoj internet stranici.

Lažni dokumenti

 Agenti su pronašli devet maloljetnica, “neškolovanih, u žalosnim higijenskim i zdravstvenim uvjetima”.

One su prokrijumčarene iz BiH pomoću lažnih dokumenata, a u Španiji su džeparile u podzemnoj željeznici i frekventnim mjestima gdje je puno turista. Neke od žena bile su poslane na jug Francuske i u Italiju s istim zadatkom. Uhapšeni pripadnici bande slali su ih ondje gdje bi procijenili da mogu ostvariti najveću dobit kupujući i prodajući žene u tu svrhu.

 Policija napominje kako je banda bila uspostavljena po patrijarhalnoj osnovi, odnosno na vrhu je bio muškarac koji je zapovijedao.

Ispod njega su bile dvije grupe, jedna sastavljena od muškaraca, a druga od žena. Dok su muškarci bili posvećeni krađama u kojima je bila potrebna sila, kao prilikom pljački automobila, žene su nadzirale maloljetnice obučavajući ih kako džepariti. Maloljetne djevojke bi bile poslane ranim jutrom u turističke zone, a sav plijen bi davale organizaciji.

U podzemnoj željeznici su djelovale kooridinirano s podijeljenim ulogama, napominje policija. Dvije žene bi se primaknule žrtvi stvarajući privid gužve dok bi joj treća iz džepova ili torbe vadila novčanik, mobitel ili druge vrijednosti. Ona bi nakon toga u prolazu predala plijen drugoj ženi, koja bi ga predavala šefu bande, koji je određivao koliko svaki dan moraju donijeti.

 Agenti su prilikom hapšenja u dvije kuće pronašli brojne lažne dokumente, 5.000 eura u gotovini, a otkrivena su i dva automobila.

 Dnevne novine El Mundo, pozivajući se na izvor u policiji, pišu da je jedan od šefova 44-godišnji Hasim Sejdić, koji se ovim bavio od 2000. godine u različitim evropskim gradovima.

On je bio na čelu klana koji je s ostalim klanovima, odnosno porodicama, razmjenjivao žene za pljačku. Sejdić je uhapšen u četvrti Trinitat Vella u Barceloni 14. novembra, sa suprugom i sinom, te se od tada nalaze u zatvoru.

Kupovina beba

Novine La Vanguardia iz Barcelone napominju da su privedeni Demila Gubić i Fado Gubić. Agenti sumnjaju da je trgovano sa 16 žrtava, od beba do 17-godišnjakinja, navodi El Mundo.

Sejdić je nekoliko maloljetnika kupio pored Rima, u romskom naselju, a u Barcelonu su prevezeni redovnim trajektnim linijama, navodi El Mundo. Kupljene su od porodica porijeklom iz Hrvatske, Makedonije i BiH, čija djeca žive u ekstremnom siromaštvu.

 Posljednjih mjeseci je u Španiji uhapšeno više žena s hrvatskim putovnicama prilikom pljački stanova i kuća. Osoba sa suda u Madridu, koja je zamolila da ostane neimenovana, rekla je Hini kako je ranije više skupina istog porijekla operiralo po zemlji te da su već ranije optužene Romkinje porijeklom iz BiH.

 Dvije neimenovane žene su uhapšene tokom novembra prilikom obijanja brave stana u centru Zaragoze, grada na sjeveroistoku zemlje, a istražni sudac im je odredio pritvor sumnjajući kako pripadaju bandi kriminalaca koja obija stanove.

Sedmicu ranije je policija u primorskom gradu Valenciji uhapsila još sedam osoba s hrvatskim i italijanskim putovnicama u dobi od 16 do 22 godine, optuženih za pljačke kuća. 

 U avgustu u su u južnim španjolskim gradovima Murciji i Cartageni bile uhapšene dvije žene s hrvatskim putovnicama u dobi od 19 i 20 godina zbog sličnih pljački.