BIH

Koalicija ima jasan i usaglašen stav

Lideri SDA, SBB-a i HDZ-a nakon sastanka u Predsjedništvu BiH

E. Ma.

28.11.2016

Završen je sastanak lidera koalicije SDA-SBB-HDZ, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića u Predsjedništvu BiH.

Prvi se novinarima obratio lider HDZ-a Dragan Čović koji je kazao da je zadovoljan rezultatima jednosatnog sastanka. Čović je rekao i da su na ovom sastanku razgovarali o temama o kojima već duže vrijeme razgovaraju s jasnim opredjeljenjem da njihovi sugovornici, politički predstavnici na razini FBiH koji nose izvršnu i zakonodavnu vlast, moraju sve ono što je neophodno da se provedu u nužne reforme.

Nama treba povjerenje, a ono se se poljuljalo i mi njega prije svega moramo pojačati

- U zadnjih nekoliko mjeseci smo to usvajali. Staviti na dnevni red kako Vlade tako i jednog i drugog Doma Parlamenta i „skinuti“ sa dnevnog reda kao stare i zaostatke koje smo kao vlast imali ispred sebe u posljednje vrijeme - rekao je Čović.

On je dodao da vjeruje da će to moći uraditi do kraja godine, od proračuna, paketa reformskih aktivnosti, do zaostataka koji su opterećivali suradnju poput branitelja, rješenja za pravobranitelje, igara za sreću, Zakona o šumama...

- Odnosno bez izuzetka sve ono što je do sada čekalo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da se još može usaglasiti da to ide po precedurama poslaničkim kako u zakonodavnoj razini vlasti, tako da i izvršna vlast može ići sa novom dinamikom. To je ono što se tiče tih zaostataka na Federalnoj razini  – rekao je Čović 

Lider HDZ-a je dodao da su uz to razgovarali i o tome što je to što ih opterećuje.

- Mi opet donosimo odluke o Federaciji kao tri stranke koje čine vlast kad je u pitanju i prometna infrastruktura i sva druga infrastruktura. Sukladno dinamici koje smo prethodno dogovarali moramo aktuelizirati da se investicijski zamah pokrene i da sve one barijere koje postoje ili ih prepoznajemo na toj razini da se uz jedno ovakvo politički zajedničko odobravanje sklone kako bi se pozvali investitori u BiH i kako bi se osjetila klima da želimo brzo graditi jer ja ne vidim nijednog razloga zašto ne bismo u narednih pet ili šest mjeseci i kad je taj dio infrastrukture u pitanju, Federacija bila jedno veliko gradilište. Opet na ovom dijelu moraju se iskonsultirati do kraja resorni ministar, kad je u pitanju promet, direktor "Autocesta“ i svi drugi koji se vežu za ovaj dio prometne infrastrukture. Ovo je nakraće što se tiče ovog dijela i vrlo ajsnog opredjeljenja da je ono što smo već dugo govorili da ćemo uraditi nakon lokalnih izbora, čini mi se da danas postoji jedan vrlo jasan usaglašen stav koji se treba prenijeti svim našim suradnicima kako bi ovih dana očekivali i sjednice Parlamenta i Vlade Federacije –rekao je lider HDZ-a.

On je dodao da je ostalo još malo vremena, dvadesetak dana u decembru te da će trebati pet-šest sjednica u Parlamentu za neke bitne stvari.

- To  je praručun i na njega mislim kao na vrlo važan dokument koji moramo imati i da to bude posebna poruka kako smo uspjeli na razini BiH imati nacrt proračuna pa ćemo imati prijedlog vrlo brzo i da an isti način završimo proračun na razini FBIH – kazao je Čović.

Na pitanje novinara zbog čega su česti sastanci te da li to znači da nešto ne funkcionira, Čović je rekao da bi volio da se s kolegama ovako sastaje svaki dan jer je onda uvjeren da bi mnogo problema riješili.

- Pokušavamo tu našu vertikalnu komunikaciju na jedan kvalitetniji način prenijeti. Nama treba povjerenje, a ono se se poljuljalo i mi njega prije svega moramo ojačati, a najbolji način za to je ova svakodnevna komunikacija, koja mora biti na ovaj političkoj razini. Takvi su odnosi u FBiH da to mora biti svakodnevno - naveo je Čović.

On je ponovio da mu ne bi smetalo da se sastaje sa Izetbegovićem i Radončićem svaki dan, ako će to znači da će ono što su zacrtali, a to se prvenstveno odnosi na Master plan i Reformsku agendu, provoditi i doći na dnevni red.

Nema planova rekonstrukcije Vijeća ministara

Nakon njega novinarima se obratio Radončić, koji je istakao da se oko ovih sastanaka pravi dramaturgija, u smislu da su teški i da nemaju produktivnih rezultata.

- Bit ću slobodan da vas podsjetim, prošle sedmice smo zajedno s kolegama iz Saveza za promjene riješili dvije vrlo teške tačke na vrlo efikasan način, a tiču se budžeta i akciza. I ove sastanke trebate posmatrati u tom segmentu, jer mislim da zato što novinari saznaju za te susrete da se tu očekuju mnogo dramatičnije stvari, nego što uistinu što jesu.  - naveo je Radončić. 

On je odgovorio i na pitanje novinara da li česti sastanci znače da ih neko ne sluša iz izvršne ili zakonodavne vlasti.

- Mi smo danas praktično završili, dogovorili, sluša nas zakondavna vlast, slušaju nas ministri, nemamo tu problema. Tu imamo 34 tačke iz reformske agende, imamo mnoge druge stvari koje idu svojim tokom. Mislim da ovi sastanci nisu tako neuspješni, kako se to želi predstaviti - rekao je Radončić.

Na pitanje da prokomentira svoju konstataciju da bi na mjestu Denisa Zvizdića (predsjedavajućeg Vijaća ministara, op.a.) podnio ostavu zbog sive liste na kojoj se BiH nalazi, lider SBB-a je naveo:

- Po pitanju sive liste i crne liste se godinama radi i BiH je tu puno uradila. Moja konstatacija vezano za gospodina Zvizdića je hipotetičkog tipa. Ako se zaista dogodi paraliza privrede, paraliza toga da ljudi iz dijasore ne mogu uplatiti milijardu i po ili dvije koje uplaćuju našim građanima, onda ima elemenata da svako, pa i gospdin Zvidzić, razmisli o tome da li mu je tamo mjesto. Što se SBB-a i mene osobno tiče, nema nikakvih tajnovitosti, nema nikakvih planova rekonstrukcije Vijeća ministara, ali ima ono da ću ja uvijek reći to što mislim - naveo je Radončić.

"Brak iz nužde"

Novinarima se obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je kazao kako na današnjem sastanku nije bilo govora o Stocu, ali da SDA smatra kako je CIK uzeo sebi za pravo da radi ono što treba da rade sud i glasači, odnosno da je uzeo sebi za pravo da bira načelnika.

Novinari su pitali Izetbegovića i Radončića je li koalicija između SDA i SBB-a "brak iz nužde". Izetbegović je istakao da mu se ne sviđa termin "koalicija iz nužde" i da generalno odnosi SDA i SBB-a nisu loši.

- Svi smo mi zajedno zato što ne vidimo alternativu. Narod nas je izabrao i mi smo obavezni da napravimo koalicije koje mogu ovu zemlju da povuku naprijed. Ne mislim da su ti odnosi tako loši kako se predstavljaju u javnosti. SBB i SDA do sada, mislim da je to gospodin Radončić istakao i u intervjuu, skoro da nisu imali nijedan nesporazum kada su u pitanju te dvije stranke i njihov rad na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou - rekao je Izetbegović.

Radončić je naveo da logika političkih stranaka da bi svi bili sretni da imaju makar 60 posto vlasti.

- Srećom po demokratski odnos u BiH niko nema više od 20, 30, 35 posto i koalicije jesu brak iz nužde ne samo u BiH nego i u Srbiji, Crnoj Gori, svugdje. Prema tome, nemojte da od jedne logične političke činjenice stalno očekujemo da je to mjesto razdora. Mi smo, što se SBB-a tiče, dali riječ da držimo ovu koaliciju do kraja i što se nas tiče vrlo smo opredjeljeni da ona da rezultat i ja sam iskreno uvjeren da će se to i dogoditi - rekao je Radončić.

Izetbegović je na pitanje o problemima unutar stranke u Srebrenici kazao da se takve stvari dešavaju i da će se rješavati.

Ne može se igrama, kojekakvim peticijama izolirati jedno područje BiH, a to je Hercegovina

Na pitanje novinara da li su pričali o tome da se već godinu čeka da počnu radovi na mostu Počitelj, najvećem na koridoru 5-C, i da je to „ipak Vaš dio BiH gdje ste potencirali da nema radova u Hercegovini“, Čović je odgovorio da nema dijela u BiH koji nije njegov, naravno s naglaskom na Hercegovinu.

- Što se tiče "Autocesta“ zbog toga razgovaramo sedam ili osam mjeseci jer je moje uvjerenje bilo da se vještački blokira izgradnja prometnica i prometne infrastrukture kroz Hercegovinu, nevezano kuda ona prolazi. Kad bi gledali ovaj dio nacionalni bilo bi da ona mnogo dinamičnije ide kroz bošnjački dio koji je naseljen i kada je u pitanju Koridor 5-C i kad su u pitanju zaobilaznice. Neprihvatljivo, nedopustivo je da nama treba za izbor izvoditelja do Počitelja sami zante koliko vremena. Mi to doživljavamo kao dio dojučerašnje igre onih koji su upravljali procesom izgradnje kad su u pitanju Koridor 5-C onda su to „Autoceste“, kad je u u pitanju neka druga razina cesta, već kako su one podjeljene, onda neka druga institucija i naravno da smo obavljali do sada jedno pet-šest sastanaka u posljednjih šest-sedam mjeseci sa svim tim ljudima zajedno, i nadzornim odborima i upravama i ministarstvima, mi iz politike da ih ohrabrimo da shvate da se ovo mora završiti. I da se ne može igrama kojekakvih peticija pomjerati izgradnja nekog objekta po dvije-tri godine jer smo to doživljavali kao politički čin, ja bih rekao s pravom izolaciju jednog područja BiH, a to je Hercegovina – rekao je Čović.

On je rekao da je uvjeren, a za to su zadužili i resornog federalnog ministra i novog direktora "Autocesta" da ova pitanja žurno presjeku i ubrzaju aktivnosti.

- Dovoljno je da jedna institucija po vertikali blokira neku aktivnost formalno-pravnu da opet možete čekati pet godina da se nešto dogodi, a mi politički sve dogovorili. Ja ću ustrajati na tome do kraja da je to apsolutni prioritet da praktično do kraja pokažemo kao što se rade i skoro su završene zaobilaznice oko Sarajeva, evo sad i oko Zenice, moraju se raditi i oko Mostara. Ne smiju ostati jedno bitno čvorište administrativno, politički jedna prevažna destinacija za svakoga od nas izoliranog prometa Nema nijednog autobusa, šlepera  ili bilo kakvog većeg vozila koje danas može izbjeći centar grada Mostara ako komunicira kroz dio magistralni i lokalnih cesta. To je nedopustivo, neprihvatljivo. S te strane nadam se da će ovih dana, došlo je do određenih kadrovskih promjena, staviti vrlo jasan prioritet kako bi se ubrzano krenulo. Nama treba gradilište u svakom dijelu BiH, a naravno da sam najosjetljiviji na moj dio koji ste vi spomenuli - rekao je Čović.

Lider HDZ-a govorio je o tome da li ima pomaka i razgovora o izborima u Mostaru.

- I danas sam imao neke razgovore s predstavnicima međunarodnih institucija koji su pokazali izražen interes za to. Rekao sam da razgovore oko Mostara ne vodimo praktički već nekoliko mjeseci na bilo kojoj razini i osobno se smatram krajnje odgovornim kao osoba koja se veže za Mostar, tamo živim, bitišem svim svojim bićem, što izbora nije bilo. Naravno, siguran sam da je bilo samo do mene da bi bilo izbora kao i u svakoj drugoj sredini, ne samo sada već i prije četiri godine. Ali, da ne uljepšavamo stvar, bojim se da su komplicirani odnosi i to je ono što je gospodin Izetbegović kazao. Ima puno toga što se nataložilo, blizu smo dogovora pa iz ovog ili onog razloga, neku sitnicu nismo uspjeli. Tako što prije napravimo dogovor za Mostar bit će nam svima bolje - rekao je Čović.

S Kemalom Čauševićem kao i sa Vama

Lidera HDZ-a su pitali i o akciji "Pandora" te u kakvom je odnosu bio s Kemalom Čauševićem koji je u iskazu spomenuo i njegovo ime.

- Kao s Vama otprilike - odgovorio je Čović.

Lideri su govorili i o pitanju "Sejdić-Finci".Izetbegović je rekao da će se potruditi da i to riješe.

- Mislim da će prije toga ipak biti neophodno pojačati koaliciju i učiniti je funkcionalnom, efikasnom, dobiti jedan zamah,a potom i to pitanje riješiti u prvoj polovini iduće godine - kazao je Izetbegović.

Čović je rekao da su u Master planu stavili da je rok za dogovor kraj januara iduće godine kako bi na neki način imali neki optimizam i kako bi imali kandidatski status do kraja iduće godine.

- Već iduće sedmice je tu gospodin Hahn sa onim famoznim upitnikom na koji se pripremamo odgovarati. Ja sam i dalje uvjeren o onome što ej ovdje provejavalo kao pitanje samo par puta spomenuto a svi znamo da je to ključno pitanje, a to je pitanje našeg povjerenja i kad to povjerenje ojačamo ne vidim nijednog razloga da se pitanje člana Predsjedništva, odnosno  Doma naroda ne riješi promptno i da prestane biti dio policijskih kalkulacija kako rješenjem tog pitanja neko dijeli BiH tobože jer jeto dobar alibi izbjeći da s nešto riješi. Uvjeren sam da ćemo to vrlo brzo staviti an dnevni red i da ćemo to orati riješiti jer je to preduvjet političke stabilnosti u BiH - rekao je Čović.