CRNA HRONIKA

Mehmedbašić: Trostruki ubica koji je likvidirao svoju familiju bio hronično sumanut

Nastavljeno suđenje u Kantonalnom sudu u Livnu

Al. Kamber

28.11.2016

U Kantonalnom sudu u Livnu danas je nastavljeno suđenje za trostruko ubistvo u Suhači kod Livna a za koje je optužen  Ante Niče (35).

Podsjećamo, ovo suđenje je na prijedlog odbrane odgođeno prvo 14. jula, a potom i 25. avgusta kako bi se u međuvremenu obavilo dodatno psihijatrijsko vještačenje optuženog.

Vještačenje tima

Naime, zbog odustajanje Zorice Lazarević, vještaka  iz ustanove sa Sokoca, umjesto nje je bila predložena vještak Helena Škobić iz Mostara.

No, i ona je odustala, pa je na prijedlog Gorana Bradarića, advokata  optuženog,  vještačenje na kraju obavio tim u sastavu vještaka Abdulah Kučukalić, Senadin Fadilpašić i Alma Bravo Mehmedbašić.

3a

Niče: Optužen za trostruko ubistvo

Mehmedbašić je na današnjem ročištu obrazlagala njihov zajednički nalaz koji je potvrdio da optuženi Niče ima dijagnozu hronične sumanutosti, odnosno, da je u momentu izvršenja trostrukog ubistva bio neuračunjljiv, što je različita dijagnoza od one koju je dao ranije vještak neuropsihijatar  Salih Terzić koji je tvrdio da je u momentu izvršenja djela optuženi bio smanjeno, ali ne bitno neuračunljiv.

- Radi se o hroničnom sumanutom poremećaju kod optuženog a motiv za izvršenje djela za koje je optužen je očito psihopatološki. U njegovom slučaju je neophodno liječenje u specijaliziranoj ustanovi zatvorenog tipa poput Sokoca. Ovakvi slučajevi se uglavnom do kraja ne mogu izliječiti, ali napretka može biti, kazala je, između ostalog,  u opširnom izlaganju Mehmedbašić.

Zatražila sučeljavanje

Tužilac Mladen Stojanović je zatražio sučeljavanje navedenih vještaka što je Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Ana Krstanović i prihvatilo, te zakazalo nastavak suđenja za 13. decembar ove godine.

Podsjećamo, trostruko ubistvo u Suhači kod Livna  desilo se 30. oktobra prošle godine.

Optužnica koju zastupa kantonalni tužilac Mladen Stojanović, Ničea tereti da je tog dana u večernjim satima po povratku sa izdržavanja jednomjesečne kazne zatvora u Mostaru sa više uboda nožem usmrtio majku Lucu (66) sa 35 uboda kuhinjskim nožem, gluhonijemog brata Matka (46) sa osam uboda i njegovu, također gluhonijemu suprugu Sandru (44) sa šest uboda istim nožem, nakon čeka je pobjegao.

Uhapšen je nakon tri dana u selu Komorani.

Luca i Sandra su podlegle na licu mjesta dok je Matko, koji je teško ranjen alarmirao komšije, te umro na putu prema splitskoj bolnici.