DIJASPORA

Holandija: Obilježen Dan državnosti BiH

"BiHRO" i prijatelji domovini za rođendan

A. Hu.

28.11.2016

Svečanim akademijama, promocijama knjiga i muzičkim zabavama i bosanskohercegovačka zajednica u Holandiji obilježila je Dan državnosti BiH. Centralna svečanost održana je u gradu Rozenburgu a domaćin je bila Dopunska škola BiH ''BiHRO'' iz Rotterdama.

zajednicka-fotografija-ucesnika-programa-povodom-dana-drzavnosti-bih

U programu u dvorani ''Double Feet'' učestvovali su djeca, polaznici ''BiHRO'' škole, s recitalom posvećenom domovini BiH, njihovi roditelji, rodbina i prijatelji iz KUD ''BiHRO'' izveli su kola i igre iz rodnoga kraja kao i KUD ''Hajr'' Enschede, a velikom broju gostiju iz cijele Holandije pričom i muzikom predstavili su se Uzeir i Fata Hadžibeg, ''Mima i Zoran acoustic duo'', Dženan Halilović, Ismar Kolčaković i Senad Musić. Posjetioci su prisustvovali i promociji knjige ''Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati'', autora Mehmeda Pargana a višesatno druženje nastavljeno je i nakon programa u ugodnom ambijentu i dobrom raspoloženju za što su zaslužni mnogobrojni volonteri ''BiHRO'' škole na čelu s Amrom Osmanbašić-Omeragić.

- 'Iza nas je jedan divan vikend u kojemu smo skupa, tradicionalno proslavili rođendan naše domovine. Imali ste priliku vidjeti i čuti različite izvedbe naših članova kao i prijatelja našeg udruženja. Pjevali smo, igrali smo, smijali se a i suzu pustali. Bilo je tu svega, od Bacha do sevdaha. Zajedno sa vama, koji ste bili nšsi gosti, imali smo jednu divnu noć punu pozitivnih vibracija' - rekli su iz aktivne i uspješne Dopunske škole ''BIHRO'' zadovoljni zbog vrlo dobrih reakcija posjetilaca.

Slikar Enver Bužo donirao je dvije slike koje su prodate na aukciji a novac će biti iskorišten za potrebe jedne od rijetkih škola na bosanskom jeziku u Holandiji koja vikendom, Bosancima i Hercegovcima nudi mogućnost da im djeca pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

najmladji-izvodjaci-programa-u-rozenburgu

Različiti programi u čast Dana državnosti BiH održani su i u Arnhemu, Den Boschu i Eindhovenu.