CRNA HRONIKA

Ko je zatvorenik koji se objesio u mostarskom KPZ-u

Stražar pronašao mrtvog ratnog zločinca

M. SMAJKIĆ

28.11.2016

U ćeliji Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar u subotu predvečer samoubistvo vješanjem je počinio Ivan Jakovljević zvani Vrana (53) iz Rumboka, u općini Prozor/Rama, koji je zbog ratnog zločina odležao tri od dosuđenih šest godina zatvorske kazne.

Vanjski pregled

Jakovljević je, kako saznajemo, za baglamu na vratima ćelije, u kojoj je sam boravio, svezao vrpcu za zatezanje koju je izvukao iz šorca i pomoću nje se uspio objesiti, a u
18.25 sati pronašao ga je zatvorski čuvar.

kpz-mostar-2

Nakon uviđaja, kao i vanjskog pregleda tijela koji je jučer obavljen, definitivno je utvrđeno da je riječ o samoubistvu.

Vrhovni sud Federacije BiH 2013. je potvrdio presudu Kantonalnog suda Mostar kojom je Jakovljević osuđen na šest godina zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom u općini Prozor/Rama.

Pripadnik HVO-a

Jakovljević je, kao pripadnik HVO-a, brigade “Rama”, u avgustu 1993. ubio tada 15-godišnjeg Elvedina Konjarića, koji je bio zatvoren u logoru u Srednjoškolskom centru u Prozoru, i to nakon što je dječak zajedno s drugim zatvorenicima odveden na prisilni rad u šumu kod sela Zahum.

Jakovljević je tada ispalio rafal prema grupi zatvorenika, usljed čega je na licu mjesta podlegao Elvedin.

Optužnica ga je teretila da je nečovječno postupao prema Enesu Konjariću, Elvedinovom bratu, koji je, također, kao maloljetan bio zatvoren u logoru.