BIH

U Srednjobosanskom kantonu povećan broj zaposlenih za 8,37 posto

Podaci Poreske uprave Federacije

Fena

28.11.2016

Kantonalna služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona pokriva 12 općina, koje se tradicionalno bave proizvodnjom tekstila, te obradom drveta i stakla. Nova tekstilna industrija djeluje u nekadašnjem industrijskom gigantu Borac Travnik, a samo jedna od njih dnevno proizvodi oko hiljadu i po odjevnih jedinica.

Mašinski tehničar u firmi Fortitudo Redžif Mehić u ovoj firmi zaposlen je nepune dvije godine. Završio je školu i stekao zvanje medicinskog tehničara, ali na birou je proveo dvije ili tri godine.

- Nisam mogao naći posao u struci. Otvorio se konkurs u firmi Fortitudo, supruga i ja samo se prijavili i prošli smo prekvalifikaciju i obuku. Zahvalni što su nam ponudili posao jer danas je jako teško doći do posla - podvukao je Mehić.

Uvid u povećanje broja radnih mjesta u proteklih 16 mjeseci dao je direktor Službe za zapošljavanje Srednjobosnaskog kantona Željko Lončar koji pojašnjava da su zapošljavanje i raskid radnog odnosa dvije dinamične kategorije koje se kod poslodavaca javljaju tokom cijelog rada i poslovanja.

- No prema našim podacima od 1. maja 2015. godine do 30. septembra 2016. godine zaposleno, odnosno radni odnos zasnovalo je 13.300 osoba - kazao je Lončar.

Dodao je da je 1. maja 2015. godine na evidenciji nezaposlenih bila 41.100 nezaposlena osoba dok je s 30. septembrom 2016. godine na evidenciji 39.800 osoba, što znači da je broj nezaposlenih smanjen za 1.436 osoba.

Uposlenica firme Prevent Mirela Džinić jedna je od novozaposlenih u tekstilnoj industriji i ona tvrdi da radi u kompaniji koja zapošljava i obučava mladi kadar.

- U Preventu radim oko šest mjeseci. Prije toga 13 ili 14 godina radila sam u finansijskom sektoru međutim spletom okolnosti ostala sam bez posla. Kako je tekstilna industrija moja ljubav u roku od dva tri mjeseca posao je jednostavno mene našao - ispričala je Džinić.

Smatra da je menadžment ove firme prepoznao da su im potrebni istinski zaljubljenici i stručni kadar, a trenutno u firmi obavlja posao tehnologa koji je usko vezan za pripremu i cijeli proces proizvodnje.

Prema podacima Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, u periodu od aprila 2015. do oktobra 2016., u Federaciji je zabilježen porast od 26.219 zaposlena. Za Srednjobosanski kanton to znači povećanje od 8,37 posto.

 
(VIDEO: FENA)